Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan Ulusal Su Verimliliği Seferberliği kapsamında her bir paydaşı ve bütün su kullanıcılarını kapsayacak çalıştaylar, eğitimler, atölye çalışmaları, farkındalığı artırıcı yayınlar ve gibisi etkinlikler ile su verimliliği kültürünün yaygınlaştırılması ve su verimliliği uygulamalarının hayata geçirilmesi hedefleniyor. Tarım ve Orman Bakanlığı Su İdaresi Genel Müdürlüğü, belediye şebeke kayıplarının önlenmesi için belediyelere teknik takviye verecek.
Türkiye, yüksek risk kümesinde yer alıyor
Türkiye, global iklim değişikliğinin tesirlerinin ağır hissedildiği Akdeniz jenerasyonunda yer alıyor ve yüksek risk kümesi ülkeler ortasında kabul ediliyor. Gelecek 100 yıl için yapılan iklim değişikliği varsayımlarına nazaran, ülkede su kaynaklarının yaklaşık yüzde 25 azalması bekleniyor. Yarı kurak iklim neslinde olan ülkede suyun tesirli yönetilmesi, suyun kullanımının planlamasının yeterli yapılması hayati değere sahip. Bu kapsamda optimum su tüketimine yönelik bir kadro önlemler ortaya konuldu.
Suyun ırmak havzasında planlaması 2011’de başlatılırken, su tahsis ve kuraklık planlarıyla da havza ölçeğinde su bütçesi belirlenerek, her bir kesimin planlı su kullanımına yönelik aksiyon planları geliştirildi. Ayrıyeten, iklim değişikliğinin tesirlerine ahenk ve toplumun bütün kesitinde suyun hayati kıymet taşıdığını vurgulamak, farkındalık oluşturmak için de bir grup ek çalışmalar, teşebbüsler gerçekleştirildi.
Ülkede su kaynaklarının, içme-kullanma suyu, tarım, sanayi ve başka faaliyetlerde kullanılması ve kaynakların devamlılığının sağlanması ile gelecek kuşaklara aktarılması için su kaynaklarının verimli ve sürdürülebilir kullanılması kaçınılmaz oldu. “Ulusal Su Verimliliği Seferberliği” kapsamında her bir paydaşı ve bütün su kullanıcılarını kapsayacak formda çalıştaylar, eğitimler, atölye çalışmaları, farkındalığı artırıcı yayınlar ve gibisi etkinlikler ile su verimliliği kültürünün yaygınlaştırılması ve su verimliliği uygulamalarının hayata geçirilmesi hedefleniyor. Hazırlanan rehber dokümanlar ve sektörel planlar ile tüm su kullanıcılarına teknik takviye sağlanması amaçlanıyor. Sektörel bazda düzenlenecek toplantı, çalıştay ve gibisi aktifliklerin yanı sıra görsel ve yazılı gereçler ile eğitici, bilgilendirici çalışmalar hazırlanıyor. Su ve bayan buluşmaları ile toplumda değerli role sahip bayanların mevzuya ait farkındalığının artırılması değerli bir bileşen olarak görülüyor.
İklim değişikliği için yol haritası hazırlandı
Ülkede mevcut durumda içme suyu sistemlerinde yüzde 33,5 olan su kayıplarının yüzde 25 düzeylerine çekilmesi, tarımda sulama randımanının yüzde 49›dan yüzde 75 düzeyine çıkarılması, endüstride pak üretim teknolojileri ve verimlilik tekniklerinin kullanılması ile pak tatlı su kaynaklarından toplam su kullanımının yüzde 25›e varan oranlarda azaltılmasının mümkün olduğu öngörülüyor. Hasebiyle iklim değişikliğinin su kaynakları üzerindeki olumsuz tesirleri ile gayrette ülkenin yol haritası hazırlandı.
Belediyelere teknik takviye verilecek
Tarım ve Orman Bakanlığı Su İdaresi Genel Müdürlüğü belediye şebeke kayıplarının önlenmesi için belediyelere teknik takviye verecek. 2014 yılında yayımlanan “İçme Suyu Temin ve Dağıtım Sistemlerindeki Su Kayıplarının Denetimi Yönetmeliği”yle su yönetimlerinin su temininde, iletiminde, dağıtımında ve tüketiminde su kayıplarının azaltılmasına yönelik vazife ve sorumlulukları belirlendi. Büyükşehir ve vilayet belediyeleri su kayıplarını 2023 yılına kadar en fazla yüzde 30, 2028 yılına kadar ise en fazla yüzde 25 seviyesine; öbür belediyeler su kayıplarını 2023 yılına kadar en fazla yüzde 35, 2028 yılına kadar en fazla yüzde 30, 2033 yılına kadar ise en fazla yüzde 25 seviyesine indirmekle yükümlü hale geldi.