Türkiye’nin en dolarize illeri belli oldu: İlk beşte hangi şehirler var?

Türkiye Genelinde Döviz Mevduatı Yükselişte!

2025 yılının ilk çeyreğinde ekonomideki kırılganlığın arttığı dönemde, Türkiye genelinde döviz cinsi mevduatın toplam mevduat içindeki payı dikkat çekici bir şekilde yükseldi. Özellikle İstanbul’da döviz mevduatındaki artış, toplam yurt içi mevduatın neredeyse yarısına sahip olan şehri etkiledi. Aksaray, döviz mevduatının en yüksek olduğu il olarak öne çıkarken, Bingöl, Elazığ, Bayburt ve Çankırı da ilk beşte yer aldılar.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, yurt içi yerleşiklere ait toplam mevduat ilk çeyrekte yüzde 12,2 artarak 2 trilyon 141,5 milyar liraya yükseldi. Bu mevduatın 12 trilyon 705,2 milyarını Türk Lirası cinsi, 7 trilyon 6,4 milyar liralık bölümünü ise döviz cinsi mevduatlar oluşturdu. Döviz mevduatındaki artış, bu dönemdeki en önemli etken oldu.

İlk üç ayda Türk Lirası mevduat hacmi yüzde 7,3 artarken, enflasyona göre reel olarak yüzde 2,6 daraldı. Döviz mevduatının TL cinsinden tutarında ise yüzde 22,2 büyüme görüldü. Bu dönemde döviz tevdiat hesaplarının payı ise yüzde 35,5’e çıktı.

Aksaray’da Dövizin Payı Yüksek

Aksaray, toplam mevduat içinde dövizin payının en yüksek olduğu il olarak öne çıkıyor. Mart sonu itibarıyla Aksaray’ın toplam mevduatının yüzde 48,8’ini döviz hesapları oluşturuyor. Bu oran, 2024 yılı sonundaki yüzde 48,2’lik orandan artış göstermiş durumda.

İstanbul ise toplam mevduatın yaklaşık yarısına sahip durumda. Mart sonu verilerine göre İstanbul, toplam yurt içi TL mevduatının yüzde 45,2’sine, döviz mevduatının ise yüzde 46,4’üne sahip.

Kişi Başına Düşen Ortalama Mevduat

İstanbul, kişi başına düşen ortalama 572 bin 797 lira mevduatla listenin başında yer alırken, Ankara ve Muğla da ilk sıralarda kendilerine yer buluyor. Tunceli ise sürpriz bir şekilde ilk 10’a giren iller arasında yer alıyor.

Related Posts

5 buçuk yıl hapsi istenen TÜSİAD Başkanı Turan’ı ziyaret eden AKP’li Nihat Zeybekci: Onlar bizim dostumuzdur; bireysel bir ziyaretti

5 buçuk yıl hapsi istenen TÜSİAD Başkanı Turan’ı ziyaret eden AKP’li Nihat Zeybekci: Onlar bizim dostumuzdur; bireysel bir ziyaretti

Enflasyon verileri ne zaman açıklanacak? 2025 Nisan ayı enflasyon beklentisi ne?

Nisan ayı enflasyon rakamları gündemde en çok araştırılan konu başlıkları arasında yerini aldı. Mayıs ayına girilmesiyle birlikte milyonlarca yurttaş Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) açıklaması için bekleyişe geçti. Peki, Enflasyon verileri ne zaman açıklanacak? 2025 Nisan ayı enflasyon beklentisi ne?

İşini kaybedenler artıyor: Son 2 ayda işsizlik maaşına başvuranların sayısı 498 bin 429!

İşini kaybedenler artıyor: Son 2 ayda işsizlik maaşına başvuranların sayısı 498 bin 429!

Son dakika… ENAG nisan ayı enflasyonunu açıkladı

Son dakika haberi… ENAG 2025 yılı nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı. ENAG verilerine göre Nisan ayında enflasyon aylık bazda yüzde 4,46 artarken yıllık bazda ise yüzde 73,88 olarak gerçekleşti.

Küresel piyasalar yeni haftaya nasıl başladı? (5 Mayıs 2025)

ABD yönetiminin izlediği korumacı ticaret yaklaşımı yatırımcıların odağında olmaya devam ediyor. ABD Başkanı Donald Trump, dün verdiği bir röportajda ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Trump, ABD Merkez Bankası Başkanı (Fed) Jerome Powell …

Dolar ve Euro güne nasıl başladı? İşte serbest piyasada döviz açılış fiyatları (5 Mayıs 2025)

Serbest piyasada 38,5790 liradan alınan dolar, 38,5810 liradan satılıyor. 43,7570 liradan alınan euronun satış fiyatı ise 43,7590 lira olarak belirlendi. Cuma günü doların satış fiyatı 38,5550 lira, euronun satış fiyatı ise 43,8730 lira olmuştu.