Türkiye’deki ev sahipliği oranları alarm veriyor, AB ülkelerine kıyasla makas büyüyor

Türkiye Ev Sahipliği Oranlarında OECD ve Avrupa Ülkelerinden Geride Kalıyor

Son yıllarda Türkiye’de yüksek enflasyon, gelir adaletsizliği ve reel gelirlerde yaşanan düşüşler, ev sahipliği oranlarını diğer OECD ve Avrupa ülkelerine göre geri planda bırakıyor. Türkiye’deki ev sahipliği oranı Avrupa Birliği ülkelerine göre 12 puan geride kalarak yüzde 68 seviyesinde bulunuyor.

Trading Economics’in derlediği verilere göre, Türkiye’deki ev sahipliği oranı yüzde 56 seviyesinde kaydedilmiş. Yüksek enflasyonun yanı sıra azalan satın alma gücü ve asgari ücretin zorlu yaşam koşullarına neden olduğu belirtiliyor.

Ev Sahipliği Oranlarını Etkileyen Unsurlar

Türkiye’de genç nüfus arasında yaygın olarak görülen “ömür boyu ev sahibi olunamayacağı” inancı, ev sahipliği oranlarını doğrudan etkiliyor. Ülkelerin tarihi ve demografik yapılarına göre şekillenen ev sahipliği oranları, ekonomik koşullardan da derinden etkileniyor.

Gelir dağılımındaki eşitsizlikler toplumsal huzursuzluklara yol açarken özel sektör ve kamu kesimi arasındaki gelir farklılıkları da tartışma konusu olmaya devam ediyor. Özellikle son yıllarda kamu sektörünün reel kazancının enflasyona göre daha adil bir artış gösterdiği belirtiliyor.

Geçmişte eğitim ve deneyime dayalı olarak yükselme imkanları bulunan bireyler için günümüzde durum değişkenlik göstererek, özellikle yeni mezunların ve orta kademe çalışanların maaşlarının enflasyonun altında kaldığı dile getiriliyor.

Önde Gelen Ülkeler ve Ev Sahipliği Oranları

Romanya ve Slovakya, ev sahipliği oranlarında liderliği elinde bulundururken, Türkiye bu listede yüzde 56’lık oranıyla geride kalmış durumda. Listede öne çıkan diğer ülkeler ve ev sahipliği oranları şu şekilde:

  1. Romanya: Yüzde 94
  2. Slovakya: Yüzde 93
  3. Macaristan: Yüzde 92
  4. Singapur: Yüzde 91
  5. Hırvatistan: Yüzde 91
  6. Polonya: Yüzde 87
  7. Litvanya: Yüzde 87
  8. Bulgaristan: Yüzde 86
  9. Letonya: Yüzde 84
  10. Avrupa Birliği Ülkeleri: Yüzde 68
  11. Euro Bölgesi: Yüzde 65
  12. Türkiye: Yüzde 56

Related Posts

2025 MTV son gün ne zaman? Motorlu Taşıtlar Vergisi 2. taksit ödemeleri nasıl yapılır?

MTV ödemeleri devam ediyor. 2025 Motorlu Taşıtlar Vergisi 2. taksit ödemeleri Temmuz ayı içerisinde yapılıyor. Peki, 2025 MTV son gün ne zaman? Motorlu Taşıtlar Vergisi 2. taksit ödemeleri nasıl yapılır?

Borsa coşkulu yükseldi

Piyasalardaki faiz indirimi beklentisi ve CHP’nin Kurultay Davası’nın ertelenmesi borsayı hareketlendirdi. BIST 100’de günlük yükseliş yüzde 5 seviyesini aşarken bankacılık endeksinde yükseliş yüzde 9.5’in üzerine çıktı.

Boğaz’ın incisi yarı fiyata gitti

İstanbul Kuruçeşme’deki Les Ottomans otelin bulunduğu yalının satışı için açık artırma usulüyle dijital ihale yapıldı. İhaleyi, 3.2 milyar lira veren Serdar Bilgili’nin şirketi BLG Varlık Yönetim kazandı. Otelin eski sahibi Ünal Aysal, iptal davası açacağını açıkladı.

Genç girişimcilere 600 bin TL destek!

Hayat şartlarında işssizlik hem maddi hem manevi açıdan gençleri yıpratan süreçleri beraberinde getiriyor. Mevcut ekonomik koşullar sebebiyle birikimi olmayan ama hayali olan gençler yeni bir iş için girişimci olamıyor. Halkbank girişimci gençlere …

VİOP’ta endeks kontratı haftaya yükselişle başladı

VİOP’ta endeks kontratı haftaya yükselişle başladı

İlaç devi halka arza hazırlanıyor

Hong Kong borsasında işlem gören ilaç şirketi China Medical System CMS, Güneydoğu Asya’daki genişleme stratejisinin bir parçası olarak temmuz ayında Singapur Borsası SGX ana pazarında ikincil halka arz yapmayı planlıyor. Şirket, Çin’deki ilaç …