Tarım Sektöründe Sürdürülebilirlik İçin İş Birliği Vurgulandı

Tarım Sektöründe Güvenli Gıda Erişimi ve Önemli Fırsatlar

Tarım sektörü, güvenli gıda erişimi ile ilgili mevcut sorunları ve gelecekteki fırsatları değerlendirmek amacıyla düzenlenen FrontAG Nexus Projesi odak grup toplantılarında ele alındı.

İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü tarafından organize edilen toplantılarda, proje danışmanı Doç. Dr. Çağdaş Gönen moderatörlük yaptı. Toplantılara Bodrum İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Bodrum Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü, Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nden kurum temsilcileri ile Bodrum Kent Konseyi, Bodrum Ziraat Odası ve Bodrum TMMOB’dan sivil toplum temsilcileri katıldı.

Katılımcılar, su kaynaklarının etkin kullanımının ve topraksız tarım uygulamalarının gelecekteki gıda üretiminde kritik bir rol oynayabileceğini vurguladı. Su ve toprak kaynaklarının tükenme riski karşısında bu sistemlerin önemli bir çözüm olabileceğine dikkat çekildi. Ayrıca, su kaynaklarının korunması ve bilinçli kullanımı için altyapı çalışmalarının yapılması, genç girişimciler için ekonomik teşviklerin ve eğitim programlarının oluşturulması, yeni teknolojilerin tanıtılması ve yaygınlaştırılması, çiftçilere yönelik kapsamlı eğitimlerle doğru tarım ve su kullanım yöntemlerinin öğretilmesi gibi öneriler sunuldu. Ayrıca küçük çiftçilere yönelik destek politikalarının güçlendirilmesi gerektiği belirtildi.

Toplantılarda, Avrupa Birliği tarafından desteklenen FrontAG Nexus Projesi ile ilgili detaylı bilgi verildi. Projenin su, enerji, gıda ve ekosistem (WEFE) ilişkilerini kapsayan bir yaklaşımla sürdürülebilir tarım uygulamalarının teşvik edilmesini hedeflediği vurgulandı. Ayrıca, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü ile Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen sera kurulumu ve topraksız tarım teknolojilerinin su ve toprak kaynaklarının daha verimli kullanımı açısından önemli bir çözüm sunduğuna dikkat çekildi.

Toplantıların sonucunda, tarım sektöründe sürdürülebilirliğin sağlanması için yerel yönetimler, resmi kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliğinin önemine vurgu yapıldı. – MUĞLA

Related Posts

Esnaf her an sigara resti çekebilir! Nedeni ise…

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye genelinde bakkal, büfe ve tekel bayilerinin sigara firmalarının haksız uygulamaları nedeniyle büyük bir çıkmazla karşı karşıya bulunduğunu bildirdi. Sigara fiyatlarına …

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (9 Temmuz 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,77 değer kazanarak 10.074,71 puana yükseldi.Dün 9.998,20 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 10,29 puan artışla 10.008,49 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki …

AB ülkelerine dev ihracat! Tam 13 bin 461 ton iç fındık

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün paylaştığı tarımsal faaliyet verileri açıklamasında, fındık üretimi ve ihracatında önemli yere sahip Düzce’nin ocak-haziran aylarındaki dış satımının büyük bölümünü işlenmiş iç fındığın oluşturduğu belirtildi. Önceki …

Türk balı yılın ilk yarısında 41 ülkede sofralarda yer buldu

Türkiye’nin ihraç ürünleri arasında yer alan bal, yılın ilk 6 ayında ABD, Almanya ve Birleşik Krallık başta olmak üzere 41 ülkede ağızları tatlandırdı.

Bir sigara grubuna daha zam geldi

Bir sigara grubuna daha zam geldi

Alaattin Aktaş: Son 30 yılda en çok hangi yatırım aracı getiri sağladı?

Alaattin Aktaş: Son 30 yılda en çok hangi yatırım aracı getiri sağladı?