Tahran’da Nasreddin Hoca Anıldı

Nasreddin Hoca’nın İslam Coğrafyasındaki Etkisi Tahran’da Anıldı

Tahran’da düzenlenen “Kültürümüzün Ortak Sesi Nasreddin Hoca” programında Anadolu’nun ünlü fıkra ve hikayeleri İslam coğrafyasında yayılan Nasreddin Hoca’nın anısına bir araya gelindi.

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) konferans salonunda gerçekleştirilen programa Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, İran ve Türkiye’den akademisyenler, öğrenciler ve birçok davetli katıldı.

Büyükelçi Kırlangıç yaptığı açılış konuşmasında, Türk ve İslam dünyalarında ortak bir tarihi figür olan Nasreddin Hoca’nın anısını yaşatmak için Tahran’da bir araya geldiklerini ifade etti.

Nasreddin Hoca’nın Balkanlar’dan Türkistan’a kadar geniş bir coğrafyada tanındığına dikkat çeken Kırlangıç, hikayelerinin uzun yıllardır insanlar arasında dilden dile dolaştığının altını çizdi.

Kırlangıç, “Nasreddin Hoca’nın Anadolu’da yaşayan bir din ve devlet adamı olduğu bilgilerine rağmen, şöhreti sadece Anadolu ile sınırlı kalmamış, her kültür kendi bünyesine adapte etmiştir.” şeklinde konuştu.

Nasreddin Hoca’nın fıkralarında toplumun karşılaştığı güçlükleri ve adaletsizlikleri ele aldığını vurgulayan Kırlangıç, “Hikayelerinde dönemin otorite figürlerine yaptığı hicivler toplumun vicdanını yansıtmıştır.” dedi.

Nasreddin Hoca fıkralarının dünya çapında sayısının belirsiz olduğunu aktaran Kırlangıç, bu fıkraları derlemek için çalışmalar yapılması gerektiğini ve EİT’nin bu konuda akademik destek verebileceğini belirtti.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Türkiye’den Prof. Dr. Seyfullah Yıldırım ve İran’dan Prof. Dr. Abbas Ahmedvend ile Fatma Perçekani, Nasreddin Hoca’nın Türkiye, İran ve İslam coğrafyasındaki etkilerini konu alan konferansta konuştu.

Programın sonunda açıklama yapan Prof. Dr. Yıldırım, Nasreddin Hoca’nın farklı coğrafyalarda farklı isimler altında anıldığını belirterek, onun mizahi yeteneğinin geniş kitlelere hitap ettiğini söyledi.

Konferansın sonunda Farsça’dan İngilizce’ye çevrilen ve Nasreddin Hoca’nın hikayelerinden bazılarını içeren kitabın tanıtımı yapıldı.

Related Posts

Senegal’de Başbakan ve Cumhurbaşkanı arasında siyasi kriz

Senegal’de Başbakan Ousmane Sonko, Cumhurbaşkanı Bassirou Diomaye Faye’ı ülkede otorite boşluğu oluşturmakla uçladı. Başbakan Sonko, partisi PASTEF’in bir toplantısında, ABD Başkanı Donald Trump’ın 5 Afrika ülkesiyle düzenlediği mini zirve dolayısıyla ülke dışında bulunan Faye’a sert eleştirilerde bulundu.

12 şehirde musluk suyu içmek yasaklandı

Fransa’da musluk suların yasal sınırın üstünde kirlenmesi nedeniyle 12 şehirde içmek valilik kararıyla yasaklandı.

Bakan Fidan: Bölgesel sorunları sahiplenmeli işbirliğini derinleştirmeliyiz

Malezya’da, Türkiye-ASEAN Sektörel Diyalog Ortaklığı Üçlü Toplantısına katılan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, burada yaptığı konuşmada önemli açıklamalarda bulundu.

Erdoğan’dan Yiğit Bulut için taziye mesajı: ‘Derin bir teessürle öğrendim…’

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut, 53 yaşında hayatını kaybetti. Bir süredir kanser tedavisi gören Bulut’un durumu son günlerde ağırlaşmıştı. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan da Bulut için bir taziye mesajı geldi.

Özgürlük dayanışması

Birçok basın yayın organı, dünyada benzeri görülmemiş haksızlığa karşı SÖZCÜ TV’ye
tam destek verdi. Tele 1 ve Yeniçağ, hukuksuz karara tepki olarak “karartma” uyguladı.

İçlerinden biri bile insan çıkmadı! Milyonlarca dinleyeni var

Müzik platformu Spotify’da büyük ilgi gören “The Velvet Sundown” adlı rock grubu, milyonlarca dinleyiciyi şaşkına çevirdi…