Rekabet Kurulu, Tofaş’ın Stellantis’i devralmasını onayladı

Stellantis’in Tofaş’ı Devralma İşlemine Rekabet Kurulu’ndan Onay!

Rekabet Kurulu, Stellantis’in Tofaş’ı devralma işlemine, yatırım ve dağıtım taahhütleri çerçevesinde onay verdi.

Rekabet Kurumu’nun sitesinde yapılan açıklamaya göre, Kurul, tarafların sunmuş olduğu ikinci taahhüt paketini kabul ederek TOFAŞ Türk Otomobil AŞ’nin, Stellantis N.V.’ye ait olan Stellantis Otomotiv Pazarlama AŞ’nin devralma işlemini tarihi bir kararla onayladı.

Bu karar, tarafların yatırım yapma şartına bağlanması bakımından Kurum tarihinde bir ilk olma özelliği taşıyor. Ayrıca, genellikle durağan olarak fiyat çıktı analizine dayalı toplumsal refah kriterinin daha geniş ve rekabetin dinamik etkilerini dikkate alan bir perspektifle ele alınması gerektiğini uluslararası içtihat ve literatüre de önemli katkılar sağlaması bekleniyor.

Taraflarca sunulan taahhütler, yatırım planlarını, dağıtım ve satış kanalındaki tedbirleri ve yerli üretimin korunmasını kapsıyor. Tofaş’ın artırması taahhüt ettiği üretim ve ihracat kapasitesinin yanı sıra istihdama da olumlu katkı sağlayacağı hedefleniyor. Bu yatırım planının otomotiv ana sanayisine ve yan sanayiye de olumlu yansımalarının olacağı öngörülüyor. İşlem, verilen taahhütlerle Türk ekonomisine ve toplumsal refahın artışına katkı sağlayacak.

Taraflar, yatırım planının yanı sıra dağıtım ve satış kanalındaki bazı tedbirlere de taahhütler sundu. İşlem taraflarının bayilerinin “one-stop-shop (tek durak)” olma riskini önlemenin hedeflendiği tedbirler, işlem için önemli rol oynadı.

Kurul, nihai inceleme sürecinde birçok rakip teşebbüsün ve üçüncü tarafın görüşlerini dinledi. Bu görüşler, Kurulun detaylı çalışmasında tek tek dikkate alınarak değerlendirildi.

Tarafların Ekim 2024’te sunmuş olduğu ilk taahhüt paketi, yeterli bulunmadığı için Rekabet Kurulu tarafından reddedilmişti.

Related Posts

Eski AKP milletvekilinden hükümete ekonomi eleştirisi: ‘Toplumun feryadına kulak verin’

Eski AKP’li milletvekili Şamil Tayyar, ekonomik sıkıntıların sabit gelirli yurttaşları zor durumda bıraktığını vurguladı. Faiz geliri elde eden kesimlerle diğer yurttaşlar arasındaki uçuruma dikkat çekti. Toplumun yaşadığı zorluklara karşı acil önlem çağrısında bulundu.

Dünyayı etkileyen Trump tarifelerinde kritik gelişme

ABD Başkanı Donald Trump, 9 Temmuz’da başlayacak olan yeni gümrük tarifelerinin 1 Ağustos itibarıyla bazı ülkelere uygulanacağını duyurdu. Trump, cuma gününden itibaren ilgili ülkelere resmi bildirimlerin gönderileceğini açıkladı.

ASELSAN telsizleri çağ atladı

Kıbrıs Barış Harekatının ardından Türkiye’ye yönelik ambargolara yanıt olarak 1975 yılında yerli telsiz üretimi için kurulan ASELSAN, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) haberleşme güvenliğinin sağlanmasında kritik önem taşıyan sistemleri geliştirmeyi sürdürüyor.

2025 MTV son gün ne zaman? Motorlu Taşıtlar Vergisi 2. taksit ödemeleri nasıl yapılır?

MTV ödemeleri devam ediyor. 2025 Motorlu Taşıtlar Vergisi 2. taksit ödemeleri Temmuz ayı içerisinde yapılıyor. Peki, 2025 MTV son gün ne zaman? Motorlu Taşıtlar Vergisi 2. taksit ödemeleri nasıl yapılır?

Borsa coşkulu yükseldi

Piyasalardaki faiz indirimi beklentisi ve CHP’nin Kurultay Davası’nın ertelenmesi borsayı hareketlendirdi. BIST 100’de günlük yükseliş yüzde 5 seviyesini aşarken bankacılık endeksinde yükseliş yüzde 9.5’in üzerine çıktı.

Boğaz’ın incisi yarı fiyata gitti

İstanbul Kuruçeşme’deki Les Ottomans otelin bulunduğu yalının satışı için açık artırma usulüyle dijital ihale yapıldı. İhaleyi, 3.2 milyar lira veren Serdar Bilgili’nin şirketi BLG Varlık Yönetim kazandı. Otelin eski sahibi Ünal Aysal, iptal davası açacağını açıkladı.