Rahim ağzı kanseri için umut kapısı aralanıyor

Rahim Ağzı Kanserine Karşı Önlemler

Kadın Hastalıkları ve Doğum ile Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Veysel Şal, dünyada her yıl 500 bin yeni rahim ağzı kanseri hastası tanısı konulduğunu belirtti. Şal, bunların yüzde 50’sinin her yıl kaybedildiğini ve Türkiye’de yılda ortalama 2 bin ile 2 bin 500 vaka görüldüğünü aktardı.

Prof. Dr. Şal, rahim ağzı kanserini önlemenin mümkün olduğunu vurgulayarak, bunun için belirli yaşlardaki kadınların aşılanması gerektiğini ve HPV DNA testinin yapılması gerektiğini söyledi. Şal, dünya genelinde kadınların çoğunluğunun aşılandığını ve en azından öncü lezyonların tedavi edilmesiyle kanserin engellenebileceğini belirtti.

Toplam 160 ülkenin bu aşılamayı gerçekleştirdiğini ve bazı ülkelerde erkeklerin de aşılandığını dile getiren Şal, rahim ağzı kanserinde sigaranın da ciddi bir risk faktörü olduğunu belirtti.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Taha Takmaz ise rahim ağzı kanserinde anormal kanama şikayetiyle başvurmanın yaygın olduğunu ifade etti. Takmaz, hastaların genellikle smear taramalarında anormal sonuçlarla teşhis edildiğini ve tedavinin bu şekilde başladığını söyledi.

Doç. Dr. Takmaz, erken evre rahim ağzı kanserinin tedavi edilerek hastaların ilerleyen dönemde hamile kalabileceğini belirtti. Rahim ağzı kanserinin HPV virüsü aracılığıyla meydana geldiğini kaydeden Takmaz, virüsün taranması ve koruyucu tedavinin hastalığı önleyebileceğini söyledi.

Şu anda kullanılan HPV aşılarının önemine dikkat çeken Takmaz, 9’lu aşının genital siğil ve rahim ağzı kanserine karşı yüzde 90’a varan koruma sağladığını belirtti. Bu aşının 9-45 yaş arasındaki tüm kadın ve erkeklere tavsiye edildiğini ifade etti.

Related Posts

Sezaryen Doğum Nedir ve Neden Yapılır? 

Sezaryen Doğum Nedir ve Neden Yapılır?  Sezaryen doğum, normal doğumun mümkün olmadığı durumlarda, bebek ve anne sağlığı açısından gerekli bir yöntem olarak tercih edilir.

Demans riski yaşanılan bölgeye göre değişiyor!

ABD’de yapılan bir araştırmada, demans (bunama) riskinin yaşanılan coğrafi bölgeye bağlı olarak değişebileceği tespit edildi.

Kurbanlıklar için kist uyarısı: Çöpe atılmamalı, kedi, köpek gibi hayvanlara yedirilmemeli

Kurbanlıklar için kist uyarısı: Çöpe atılmamalı, kedi, köpek gibi hayvanlara yedirilmemeli

Bu belirtilere dikkat: Mevsim geçişi migreni tetikliyor!

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Öztürk, ’’Hava basıncındaki değişimin de (barometrik) bazı kişilerde migren ataklarını başlatmaya neden olabilir. Özellikle ilkbahar, sonbahar gibi mevsim geçişlerindeki sıcaklık değişimlerine bağlı olarak yaşanan basınç farklılıkları migreni tetikleyebilir’’ dedi.

Her gün tüketiyorsanız fark etmeden karaciğerinizi bitiriyorsunuz!

Protein tozu kullanımı son yıllarda gençler arasında büyük bir hızla yayılıyor. Ancak uzmanlar, bilinçsiz tüketimin karaciğer yetmezliğinden böbrek hasarına, hatta ölüme kadar varan ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor.

Yurtdışı seyahatlerinde aşı ve sağlık danışmanlığı artık ücretsiz

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelinde faaliyet gösteren 56 Seyahat Sağlığı Merkezi’nde yurt dışına çıkan Türk vatandaşlarına gidecekleri ülkelerin sağlık risklerine yönelik ücretsiz olarak bireysel danışmanlık hizmeti sunuluyor.