NASA fareleri araştırma için uzaya gönderdi: İşte sonuçlar

Araştırmaya göre, ISS’de 37 gün geçiren farelerin uyluk kemiği (femur) bölgesinde büyük çapta delikler oluştuğu belirlendi. Ancak, aynı farelerin omurga kemiklerinde benzer bir etkilenme gözlemlenmedi. Bilim adamları, bu durumun, vücuttaki yük taşıyan kemiklerin mikro yer çekiminde daha çok zarar gördüğünü gösterdiğini ifade ediyor.

Uzmanlar, “İki ayaklı insanlar için omurga üst vücudu taşıyan önemli bir bölge iken, dört ayaklı farelerde aynı fonksiyonu görmüyor. Bu nedenle, dünya şartlarında ağırlık taşıyan kemiklerin uzayda daha fazla zarar gördüğü düşünülüyor” açıklamasını yaptı.

[ PLOS ONE, 2025]

Uzay radyasyonu kemik kaybında etkili değil

Daha önce kemik kaybının uzay radyasyonuna veya sistemik bir faktöre bağlı olduğu düşünülse de, yeni bulgular bu hipotezi desteklemiyor. Araştırmacılar, eğer radyasyonun temel sebep olduğu kanıtlanmış olsaydı, tüm kemiklerde eşit seviyede bir bozulma görülmesi gerektiğini ifade ediyor. Ancak elde edilen veriler, kemik kaybının daha spesifik bölgelerde meydana geldiğini gösteriyor.

Araştırmaya liderlik eden biyomühendis Rukmani Cahill, “Mikro yer çekiminde, normalde ağırlık taşıyan kemikler yeterince baskıya maruz kalmadığı için, kullanılmadıklarından dolayı bozulma gösteriyor olabilir” dedi.

Astronotlar için ciddi risk oluşturuyor

NASA’nın verilerine göre, insanlar uzayda her ay ortalama %1 veya daha fazla kemik yoğunluğu kaybediyor. Bu oran, yeryüzündeki osteoporoz hastalığından 10 kat daha hızlı bir kayba işaret ediyor. Bu durum, uzun süreli uzay yolculuklarında astronotların kemik sağlığını ciddi anlamda tehlikeye atabilir.

Bilim adamları, diyet değişikliklerinin tek başına yeterli olmayabileceğini, bunun yerine astronotların uzayda kas ve kemiklerini çalıştıracak egzersizlere odaklanmaları gerektiğini vurguluyor. NASA, gelecekteki uzay misyonlarında kemik kaybının önlenmesine yönelik yeni çalışmalar yapmayı planlıyor.

Bu araştırma, bilim dergisi PLOS ONE’da yayınlandı.

Related Posts

Apple’ın özel planları var: Siri’den uygun fiyatlı MacBook’a kadar bu haftaki gelişmeler

Apple’ın cihazları ve yazılımları tarafında geliştirmeler yaptığı biliniyor. Yeni ortaya çıkan bilgiler, Siri’nin yapay zeka özelliklerinden akıllı yüzüğüne kadar farklı ayrıntıları içeriyor.

Vampir enerji tehlikesi: Elektrik faturanıza sessizce 100 TL’lik gizli yük biniyor

Kapatmadığınız ama fişte kalan elektronik cihazlar farkında olmadan cebinizi yakıyor! “Vampir enerji” adı verilen bu gizli tüketim, her ay elektrik faturanıza fazladan 50 TL ekleyebilir.

Bir bakteri kadar hafif, atom kadar küçük… Bilim insanları uyardı: Herkesin evinde olabilir

Evrenin en gizemli yapılarından olan kara delikler, sadece uzak galaksilerde değil, doğrudan evimizin içinden bile geçiyor olabilir. Bilim insanlarına göre, “ilksel kara delikler” olarak adlandırılan mikroskobik kara delikler, karanlık maddenin gizemini çözmede kritik bir rol oynayabilir.

Elon Musk tarih verdi: Bir dönüm noktası olacak!

Elon Musk, fosil yakıt devrinin kapanmak üzere olduğunu söyledi ve tarih verdi. Güneş enerjisinin öncülüğünde gerçekleşecek bu büyük dönüşüm, küresel enerji sistemini kökten değiştirebilir.

Katlanabilir iPhone üretimi sonbaharda başlayabilir

Katlanabilir telefon furyasına hala girmemiş olan Apple’ın üretime önümüzdeki aylarda başlayacağı ve yeni modelin 2026’da çıkacağı iddia ediliyor.

Apple, o uygulama yüzünden mahkemelik oldu!

Apple kullanıcıları telefon veya tabletlerine uygulama indirebilmek için app Store‘dan yararlanıyor. App Store’da yer alan bir sahte kripto uygulaması kullanıcılar da tedirginlik yarattı ABD’de açılan toplu davada Apple’ın kullanıcı güvenliğine zarar …