Marketlerden toplatılıyor! Sevilen baharatta kanserojen gaz tespit edildi

AB, Türkiye’den İsviçre’ye Kakule Tozunda Etilen Oksit Kalıntısı Bildirdi

Avrupa Birliği (AB), 24 Ocak’ta yaptığı açıklamada, Türkiye’den İsviçre’ye gönderilen öğütülmüş kakule tozunda yüksek miktarda etilen oksit kalıntısına rastlandığını belirtti.

Gıda Bülteni’nin raporuna göre; marketlerde satılan ürünler üzerinde yapılan analizde, kakule tozunun kilogramında 1,5 ile 0,48 miligram etilen oksit tespit edildi. Bu miktar, kilogramda 0,1 miligram olan tolere edilebilir limiti aşarak yüksek oranda bulundu. Bu nedenle, söz konusu ürünler için toplatma ve satış yasağı kararı alındı.

RASFF sistemi üzerinden yapılan bildirimde, İsviçre’de satışa sunulan zararlı ürünün Türkiye’den ihraç edildiği belirtilirken, Türkiye’nin kakule üretiminin yapıldığı ülkeler arasında olmaması şaşkınlık yarattı.

ZEHİRLİ BAHARAT TÜRKİYE’YE NASIL GİRDİ?

Anavatanı Hindistan olan ve zencefiller ailesine ait kakule baharatı, Türkiye’de üretim yapılmamaktadır. Ancak son yıllarda antioksidan etkisi nedeniyle talebin arttığı bu baharata olan ilgi, Türk firmalarının dikkatini çekebilir. Avrupa’ya gönderilen yüksek etilen oksit içeren baharat sevkiyatının hangi firma tarafından yapıldığı belirsiz olsa da, İsviçre’ye ulaşan ve yasa dışı miktarda etilen oksit içeren baharatların Türkiye’ye ithal edilmiş olabileceği düşünülmektedir.

KANSEROJEN MADDELER ARASINDA ÜST SIRALARDA

Kakule, antioksidan etkisi nedeniyle son yıllarda kansere karşı savaşta önerilen ürünler arasında yer almaktadır. Ancak yasal sınırın üzerinde etilen oksit içermesi sebebiyle, bu baharat kanserojen bir madde olabilir ve insan sağlığını tehlikeye atabilir. Avrupa Birliği, bu nedenle 2022’de gıda kodeksinde değişiklik yaparak, etilen oksit için tolere edilebilir limit değerini sıfıra çekmiş ve gıdalardaki etilen oksit kalıntısını yasaklamıştı.

TÜRKİYE’DE 2023 YILINDA YASAKLANDI

Etilen oksite yönelik yasak, 2020 yılında Hindistan’dan Avrupa’ya gönderilen susam tohumlarında ölçülen etilen oksit kalıntılarıyla gündeme gelmişti. Ayrıca, Almanya’da gıdalarda etilen oksit kullanımı uzun yıllardır yasaklıdır. Türkiye de 2023 yılında yönetmelik değişikliği ile, gıda katkı maddelerinde etilen oksitin sterilizasyon amacıyla kullanımını yasakladı.

Related Posts

Kralın doğum günü ihtişamlı tören ile kutlandı

İngiltere Kralı III. Charles ve Kraliçe Camilla, kralın resmi doğum günü nedeniyle düzenlenen Trooping the Colour geçit törenine katıldı. Londra’daki The Mall caddesi boyunca süvari birliklerinin eşlik ettiği askeri kortejde, kral ve kraliçe tören …

Dubai Marina’da yangın! 67 katlı gökdelen: 3 bin 820 kişi tahliye edildi

Dubai Sivil Savunma Müdürlüğü’nün X platformundan yaptığı paylaşımda, gece Dubai’nin Marina bölgesindeki 67 katlı bir binada yangın çıktığı belirtildi. Açıklamada, binada bulunan 3 bin 820 kişinin güvenli bir şekilde tahliye edilerek yangına müdahale …

İsrail İran’ın akşam saatlerinde yeniden saldırmasını bekliyor

İsrail ordusu, İran’ın füze saldırılarına akşam saatlerinde yeniden başlamasını beklediklerini açıkladı.

AKP İl Başkanı duyurdu: ‘Manisa Büyükşehir Belediye başkanı seçiminde aday çıkarmıyoruz’

AKP Manisa il başkanı Süleyman Turgut, Ferdi Zeyrek’in yaşamını yitirmesinin ardından Manisa Büyükşehir Belediye Meclisi’ndeki başkanlık seçiminde aday çıkarmayacaklarını duyurdu.

Trump’tan yeni açıklama: İran’a anlaşma için çok fırsat verdik

Trump, “Sonraki saldırılar çok daha kötü olacak, anlaşma yapılmalı” ifadesini kullandı.

Tek tek yazdılar: Manisalılardan Ferdi Zeyrek’e duygulandıran veda

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek için Manisa’da kurulan taziye alanına gelen yurttaşlar, duygularını taziye defterine yazdı. Başkan Zeyrek’e duydukları sevgiyi kaleme döken yurttaşlar, onun Manisa’ya kattığı değerleri, halkla kurduğu sıcak bağları ve geride bıraktığı derin izleri anlattı.