Mahfi Eğilmez: Facianın bedelini neden halk ödüyor

Dr. Mahfi Eğilmez: Yüksek Enflasyonun Bedelini Halk Neden Ödüyor?

İktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, 2021 Eylül’ünden 2023 ortalarına kadar faizin enflasyonun çok altında tutulmasının yüksek enflasyona yol açtığını vurgulayarak, “Yanlış ekonomi politikasıyla ortaya çıkan facianın, kayıpların hesabını niçin asgari ücretli, ücretli, emekli, halk ödüyor?” şeklinde konuştu.

Türkiye, 2024 yılını yüzde 44,38 enflasyonla tamamlarken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) beklentilerine yakın bir rakam ortaya koydu. Yıl sonu enflasyonu TCMB’nin hedefinin biraz üzerinde gerçekleşti. Aralık ayında aylık enflasyon ise yüzde 1,03 ile Mayıs 2023’ten bu yana en düşük seviyeye indi.

Hazine eski Müsteşarı ve iktisatçı Dr. Mahfi Eğilmez, enflasyondaki düşüşü ele aldığı “Kendime Yazılar” adlı yazısında değerlendirdi. Eğilmez, enflasyonun tüm göstergelerde gerilediğini belirterek, TÜİK TÜFE, ENAG e-TÜFE ve İTO İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi’nde azalma olduğunu ifade etti.

Enflasyon Düşüyor: Tüm Göstergeler Geriliyor

Eğilmez, enflasyondaki gerilemeye dikkat çekerek, TÜİK TÜFE, ENAG e-TÜFE ve İTO İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi verilerinde azalma olduğunu belirtti.

Eğilmez’in aktardığına göre;

Aşağıdaki grafik, TÜİK, İTO ve ENAG enflasyon serilerinden yararlanarak hazırlandı.

Kırıklı çizgi, faizlerin düşürülmesi sonucu ortaya çıkan enflasyon durumunu gösteriyor. Bu yanlış politika sonucunda TÜİK TÜFE enflasyonu yüzde 80’lere yükseldi ve henüz başlangıç noktasına dönülemedi. Eğer 2025 yılı boyunca aylık ortalama yüzde 1,5 enflasyon oranı yakalanırsa, yıl sonunda enflasyon yüzde 19,56’ya gerileyecek.

Faiz Politikası ve Enflasyon

Merkez Bankası’nın (TCMB) izlediği faiz politikasına bakıldığında, 2021 Eylül ayında faiz indirme politikasının enflasyon üzerindeki etkileri açıkça görülüyor.

Grafikteki kesikli çizgi, TCMB’nin yıllardır sabit tuttuğu yüzde 5’lik enflasyon hedefini gösteriyor.

Eğilmez, “2023 ortalarından sonra enflasyonu düşürmede bir başarı görüyorum. Ancak buna başarı demek için yeni bir hükümetin göreve gelmesi gerektiğini düşünüyorum. Aynı siyasi iktidar devam ederken bu durumu başarı olarak nitelendirmek zor” ifadelerini kullandı.

O halde şu soruyu sormak gerekiyor: Eğer 2023 ortalarından sonra faiz artırarak enflasyonu düşürmek başarılı bir politika ise, 2021 Eylül’ünden 2023 ortalarına kadar faizi enflasyonun çok altında tutarak yüksek enflasyona neden olmak neyi ifade ediyor? Bu yanlış ekonomi politikasının sonucunda oluşan kayıpların faturasını neden halk ödüyor?

Related Posts

Meclis’te tansiyon yükseldi: “Öcalan’la barışıyorsunuz, İmamoğlu’yla savaşıyorsunuz”

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, PKK’nın fesih kararının ardından Türkiye’nin girdiği sürece dair TBMM’de yaptığı konuşmada “PKK’yla barış yaparken CHP’ye savaş açtınız, Öcalan’la barışıyorsunuz, İmamoğlu’yla savaşıyorsunuz. Kandil’le barış, Ümit Özdağ’la savaş; PKK’yla barış, Gezi tutsaklarıyla savaş. ” ifadelerini kullandı.

MHP Ankara İl Başkanı, Özgür Özel’i açık açık tehdit etti: ‘Haddini aşanlara hat bildirmek bizim için sadece zaman meselesidir.’

MHP Ankara İl Başkanı Alpaslan Doğan CHP lideri Özgür Özel’i açıkça tehdit etti. Özel yaptığı açıklamada, “Siyaset kisvesi altında terbiyesizlik yapanlar sarf ettikleri cümlelerin acı bedelleri ile mutlaka karşılaşacaklardır” dedi.

Türkiye’nin YPG konusunda Suriye’den beklentileri neler?

Türkiye’nin YPG konusunda Suriye’den beklentileri neler?

Motosiklet kazasında ölen eski futbolcu toprağa verildi

Bursa’nın Orhangazi ilçesinde iki motosikletin kafa kafaya çarpıştığı kazada hayatını kaybeden eski futbolcu Hasan Mert Köse (25), gözyaşları içinde toprağa verildi.

Riskli bölgeler arasında Türkiye de vardı… Uzay aracı okyanusa düştü

Kosmos 482 adlı Sovyet uzay aracı, kontrolden çıkarak Dünya atmosferine girdikten sonra Hint Okyanusu’na düştü.

Avcılar’da kaldırıma çıkan otomobil aydınlatma direğine çarparak durdu

Avcılar’da sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobil, 2 araca çarptıktan sonra kaldırıma çıktı. Kaldırım kenarındaki koruma demirlerini yıkan otomobil, aydınlatma direğine çarparak durdu. Kazada yaralanan kimsenin olmadığı öğrenildi.