Kalp atış suratı, kalbin bir dakika içinde yaptığı atış sayısı olarak tanımlanır. Kalp atış suratınızı bilmek, kalp ve damar hastalıklarını önlemek için hayati bir ehemmiyet taşımaktadır.
Her atışta kalp kası bedene kan pompalamak için kasılır. Kalp atış suratı ve kan basıncını, yani tansiyonu karıştırmamaya dikkat edin. Atardamarlarda oluşan basınç, kalbin her nabızda kana verdiği kuvvetten kaynaklanır, kalp atış suratı ise sadece dakikadaki atım ölçüsünü gösterir.
Kalp atış suratı yaşa ve yapılan aktiviteye bağlı olarak doğal olarak değişir. Kalp atış suratı farklı vakitlerde ölçülebilir. Fizikî hareketsizlik durumunda kalbin dakikada atım sayısına karşılık gelen istirahatte, azamî yahut kalbin gerilim altında ulaşabileceği dakikadaki azamî atım pahası, idmanı bıraktıktan iki dakika sonra kalp atış suratınızın ulaştığı bedele karşılık gelen düzgünleşme devri olarak ölçülebilir.
Kalp suratının olağan kıymetleri nedir?
Kalp atış suratını artıran, azaltan yahut değiştiren birçok farklı durum vardır.
Dinlenme kalp atış suratında aşağıdaki dakikadaki nabız pahaları olağan olarak kabul edilmektedir:
Bebekler: 80 ila 180 bpm
Çocuklar: 80 ila 100 bpm
Gençler: 70 ila 120 bpm
Yetişkinler: 60 ila 90 bpm
Kalp atış suratını etkileyen durumlar
Kişinin yaşına nazaran kalp suratında fizyolojik değişiklikler meydana gelir. Bununla birlikte, nabız suratını değiştirmeye neden olan diğer faktörler de vardır.
– Ortam sıcaklığı ve nem (ısı ve nem, hem dinlenmede hem de hareket sırasında kalp atış suratını artırır),
– Beden tartısı (genellikle fazla kilolu olanların kalp atış suratı daha yüksektir),
– Aritmi yahut bir ruhsal durum üzere birtakım hastalıklar yahut fizikî durumlar (güçlü hisler yahut daima korku durumları dahil),
– Beslenme, gazlı yahut uyarıcı içeceklerin tüketilmesi.
Kalp atış suratı birebir vakitte günün saatine bağlı olarak da değişir. Örneğin, gece, uyku sırasında azalır. Birebir vakitte bir gerilim, ani bir his ve hepsinden değerlisi fizikî aktivite, kalp atışında bir artışa neden olur.
Bu nedenle pahalar istirahatte ölçülmelidir. Ortalama olarak, erkeklerin kalp atış suratı yaklaşık 70 bpm ve bayanların yaklaşık 75 bpm’dir. Bebeklerde, dinlenme suratı yaklaşık 130-150 bpm’dir.
Kalp suratı olağan kabul edilen asgarî kıymetlerin altına düştüğünde bradikardi ortaya çıkarken, taşikardi her yaş için azamî pahaların üzerindeki pahaların bulunması durumu olarak tanımlanır.
Dinlenme kalp atış suratı nasıl ölçülür?
Dinlenme kalp atış suratı, bu prosedür çok gerçek olmasa da, bileğinizde hissedebildiğiniz atımları sayarak ölçülür.
Bileğinizden nabzınızı ölçmek için 4 kolay adım:
– Nabzınızı ölçmeden evvel en az 5 dakika oturun. Ayrıyeten, kalp ritmini değiştirdiği için ölçümden çabucak evvel kahve ve nikotin üzere uyarıcıları almayın. Ülkü olanı, ölçümü sabah uyanır uyanmaz yapmaktır.
– Avuç içi üst bakacak ve dirsek yavaşça bükülü olacak biçimde iki elden birini tutun.
– Öteki elinizle, işaret ve orta parmakları başparmağın tabanına, bileğin üzerine yerleştirin. Parmaklar bilek kenarındaki kemik ile başparmağa bağlı tendon ortasında olmalıdır. Nabzı hissetmiyorsanız, parmaklarınızı yavaşça hareket ettirin. Akabinde, nabzı hissetmek için baskı uygulayarak parmaklarınızı hareketsiz tutun. Çok kuvvet uygulamadan parmağınızı yavaşça bileğinize bastırın.
– 30 saniye boyunca kalp atışını sayın ve bir dakika için kalp atış suratınızı bulmak için 2 ile çarpın. Ritim sistemsiz ise bir dakika boyunca saymaya devam edin. Ölçümü art geriye birkaç gün tekrarlamanız ve akabinde elde edilen sonuçların ortalamasını hesaplamanız önerilir.
Kalp atışı suratı karotid arterde, işaret parmağını ve orta parmağı boyun üzerine yerleştirerek ve atımlar hissedilene kadar yavaşça bastırarak ve akabinde bir dakika içinde nabzı sayarak da ölçülebilir.
Dakikadaki kalp atış sayısını ölçmeye uygun çeşitli teknolojik araçlar da bulunmaktadır. Özel bir sensörle donatılmış saatlerden, ölçüm yapmanızı sağlayan daha hassas sensörlere sahip konutta de kullanılabilen tıbbi aygıtlara kadar çeşitlilik gösterir.