İstanbul’da ilk ders… ‘Afet Farkındalığı Eğitimi’

İstanbul’da Okullar Açıldı: İlk Ders ‘Afet Farkındalığı Eğitimi’

İstanbul’da yaşanan depremlerin ardından 24-25 Nisan tarihlerinde okullar iki gün tatil edilmişti. Dün ise okullar yeniden çocuklarla buluştu ve eğitim öğretim başladı. İstanbul’daki yaklaşık 3 milyon öğrenci, ilk derste ‘Afet Farkındalığı Eğitimi’ aldı. Eğitimi İstanbul Şişli’deki Nilüfer Hatun Ortaokulu’nda izledik. İstanbul Valisi Davut Gül ve İstanbul Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür’ün katılımıyla başlayan derste psikolojik danışmanlar ve MEB Arama ve Kurtarma Birimi (AKUB) ekipleri de yer aldı. ilk ders için hazırlanan videoda öğrencilere önce depremin ne olduğu ardından psikolojik olarak deprem gibi doğal afetlere nasıl yaklaşmaları gerektiği anlatıldı. Ayrıca ekipler, deprem çantasının nasıl hazırlanması gerektiği ile deprem öncesinde, deprem olduğu esnada ve sonrasında neler yapılması gerektiğini öğrencilere anlattı. Velilerin de katıldığı bu eğitimlerde konuşan İstanbul Valisi Davut Gül, şunları söyledi: “Depremden sonra okullarımız iki gün tatil edildi ama kendi evlerinde kalmaktan endişe edenler için açık tutuldu. Bu süreçte öğretmelerimiz ve meslek lisesi öğrencilerimiz okullarda kalanlara gönüllü destek oldu. Şimdi de milli eğitim müdürlüğünün organizasyonuyla İstanbul’daki bütün okullarımızdaki ilk derste ‘Afet Farkındalık Eğitimi’ veriliyor. Bu süreçte okullarımızın güvenli olduğunu velilerimiz de bir kez daha test etmiş oldu. Diğer yandan deprem sırasında 173 vatandaşımız panikle ya merdivenlerden hızlı inerken ya da camdan atlayarak yaralandı. Bu eğitimlerle hem çocuklarımızın hem de velilerimizin paniğe kapılmadan bu tarz afetleri geçirebilmelerini sağlamayı amaçlıyoruz. Okullarımızın tamamını zaman zaman testten geçiriyoruz, bazı okullarımızı da ihtiyaca göre yıkıp yeniden yapıyor ya da güçlendiriyoruz. Şimdiye kadar İstanbul’da bin 500 okulun 380 tanesi yıkılıp tekrar yapıldı. Yaklaşık bin okulumuz da güçlendirildi. Özetle okullarımız, evlerimizden daha güvenli.”

‘Afet Farkındalığı Eğitimi’ alan öğrenciler ise şunları söyledi:

Nefes Nur Kanat, 5’inci sınıf: Deprem sırasında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle okulumdaki törendeydim. Deprem olduğunda bazı arkadaşlarım heyecanlandı bazıları da korktu. Hemen okuldaki uygun alanlara geçip ‘çök, kapan, tutun’ hareketini yaptık ve sarsıntının geçmesini bekledik. Sonraki süreçte evimizdeydik ancak endişeyle dolu birkaç gün geçirdik. Okulda bize verilen bu eğitimden sonra kendimi daha bilinçli ve güvende hissediyorum.

Mehmet Kerim Al, 5’inci sınıf: Deprem sırasında bayram kutlamalarındaydım bu nedenle pek hissetmedim. Okulda bize verilen eğitim ise bilinçlenmemizi sağladı ve deprem anında ne yapmamız gerektiğini yeniden hatırladık. Ayrıca bu sayede afet konusundaki bilgilerim tazelendi.

Ulus Karamahmutoğlu, 5’inci sınıf: Deprem hepimizi korkuttu. İlk başta ailemle bir süre evimize giremedik. Bu eğitimde öğrendiklerim sayesinde kendimi hem depreme hem de diğer afetlere karşı daha hazır hissediyorum. Bugün ilk iş deprem çantamı hazırlayacağım ve aileme de öğrendiklerimi anlatacağım.

Veliler ise çocuklarına nasıl yaklaşmaları gerektiğini öğrendiklerini dile getirerek şunları söyledi:

Özlem Karanlık: Deprem gibi konular hakkındaki bilgilerimizi güncel tutmamız gerekiyor o nedenle verilen bu eğitim oldukça önemliydi. Hatta bu tarz eğitimler belirli aralıklarla devam etmeli. Hepimize katkı sağladı.

Ayşe Öçbe: Deprem sırasında oğlumla birlikte bu okulda yapılan bayram törenlerindeydik. Endişelendik ancak okulun güvenli olduğunu bildiğimiz için çabucak sakinleştik. Aldığımız bu eğitim sayesinde deprem konusunda daha da bilinçlendik. Öğrendiklerimizi çevremizdekilere de aktaracağız. Ayrıca panik anı geçtikten sonra çocukların ruhsal iyi oluşlarını korumak için onlara nasıl yaklaşmamız gerektiğini öğrendik.

Çiğdem Önsal: Çocuklarımız aslında bilinçli ve deprem sırasında da paniklememiştik. Deprem çantalarımız hazır ve deprem sırasında evde geçeceğimiz güvenli alanlarımız da belli. Ancak oğlum depreme yalnızken ya da tuvalette yakalanmaktan endişe ediyordu. Bu eğitimler sayesinde bu korkuyu yenmesi için ona nasıl destek olacağımı öğrendim.

Related Posts

KPSS BAŞVURU 2025 EKRANI VE TARİHLERİ: ÖSYM KPSS lisans başvuru ne zaman, nasıl yapılır?

KPSS lisans başvuru tarihleri ÖSYM tarafından 2025 sınav takvimi ile açıklandı. KPSS başvuru kılavuzunun yayınlanmasıyla birlikte sınava başvurular başlayacak. KPSS A Grubu (Genel Yetenek-Genel Kültür, Alan bilgisi) sınavları eylül ayında gerçekleşecek. KPSS başvuru ekranı kılavuz ile birlikte ais.osym.gov.tr adresinden erişime açılacak. Peki, 2025 KPSS başvuru ne zaman? İşte merak edilip araştırılan KPSS lisans başvuru tarihleri…

Bu yıl okullar ne zaman açılacak, yaz tatili ne zaman bitecek 2025? | Okulların açılmasına kaç gün var, Eylül’ün kaçında açılacak? MEB 2025-2026 eğitim öğretim takvimi!

Okulların açılış tarihi 2025, milyonlarca veli ve öğrencinin şimdiden gündemine geldi. Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı ilk ve ortaöğretim okullarındaki 20 milyonu aşkın öğrenci, 20 Haziran Cuma günü karne alarak yaz tatiline girdi. Eğitim öğretim yılının yorgunluğunu atacağı yaz tatili sonrası öğrenciler, eylül ayında yeniden ders başı yapacaklar. Millî Eğitim Bakanlığınca hazırlanan 2025-2026 eğitim öğretim yılı takvimine göre her sene olduğu gibi ilkokul 1. sınıflar ile anaokulları bir hafta erken ders başı yapacak. Buna göre yeni eğitim öğretim yılında öğretmenlerin mesleki çalışmaları, 1 Eylül Pazartesi başlayacak. Peki, okullar ne zaman açılacak, yaz tatili kaç gün? Okulların açılmasına ne kadar var? İşte, 2025 2025 MEB çalışma takvimi ile okulların açılacağı tarih bilgisi.

DGS ne zaman? Gözler ÖSYM’den gelen açıklamalarda! 2025 DGS sınav giriş belgeleri yayınladı mı?

Temmuz ayında yapılacak olan Dikey Geçiş Sınavı DGS 2025 öncesinde sınava girecek öğrenciler merak içerisinde “DGS ne zaman?” ve “2025 DGS sınav giriş belgeleri yayınladı mı?” sorularının cevabını araştırıyor.  Hemen belirtelim ki ÖSYM tarafından sınav takviminin açıklanmasının ardından merak edilip araştırılan “DGS 2025 ne zaman?” sorusu da cevabını bulmuş oldu. Peki, DGS sınav giriş belgeleri açıklandı mı? 2025 DGS ne zaman? İşte merak edilip araştırılan sorunun cevabı…

CTE tayin sonuçları 2025 ne zaman açıklanacak? Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü takvimi duyurdu!

CTE tayin sonuçları için geri sayım başladı. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü (CTE), 2025 yılı isteğe bağlı personel atama planlaması ve aile birliği mazeretine dayalı naklen atama takvimini duyurdu. Personel tarafından merakla beklenen tayin sonuçları ve atama süreçlerine ilişkin detaylar, CTE’nin resmi internet sitesi üzerinden yayımlandı. Peki, CTE tayin sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte, o konu hakkında detaylı bilgiler

2. dönem ilkokul karne görüşleri: 1. 2. 3. ve 4. sınıflar için karne görüşü örnekleri…

İlkokul 1, 2, 3 ve 4. sınıf düzeyinde öğretmenlerin kullanabileceği karne görüşleri, öğrencilerin akademik ilerlemesinden davranışsal gelişimine kadar birçok yönünü kapsıyor. İşte öğretmenlerin yıl sonunda kullanabileceği örnek karne görüşleri…

Selahattin Demirtaş ve Ferhat Tunç’tan Sırrı Süreyya Önder için şarkı: “Derviş” yayında

Selahattin Demirtaş ve Ferhat Tunç’tan Sırrı Süreyya Önder için şarkı: “Derviş” yayında