Haluk Görgün: 25 milyon dolarlık yeni bir açılım yapacağız

SASAD’ın 34. Olağan Genel Kurul Toplantısı HAVELSAN’da Gerçekleştirildi

Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği (SASAD), 34. Olağan Genel Kurul Toplantısı’nı HAVELSAN’da gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, yaptığı konuşmada, geçen yıl savunma ve havacılık sanayisi ihracatının, NATO ve hizmet ihracatları dahil olmak üzere yüzde 29 artışla 7,1 milyar dolara ulaşarak yeni bir rekora imza attığını belirtti.

Haluk Görgün, şirketlerin uluslararası işbirliği faaliyetleri ve temasları sayesinde dünyanın neredeyse tamamına ihracat yapabilir hale geldiğine dikkat çekerek, geçen yıl 180 ülkeye ürün ihraç ettiklerini ve Savunma ve havacılık ihracatlarının Mart 2025’te 884 milyon dolara yükseldiğini ifade etti. Sektörel ihracatın ilk çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 72 artarak 1,7 milyar dolara ulaştığını da vurguladı.

“Ana Yüklenici Firmalar ‘Koçluk’ Yapsın”

Görgün, ihracatın önündeki anahtarın, küresel ölçekte dünya pazarında yer alan çeşitli şirketlerle beraber çalışabilmek olduğunu belirterek, “Ana yüklenici firmaların, küçük ölçekli firmalara ‘koçluk’ yaparak destek olmalarını ve sektörde rekabet edebilmeleri için teknolojik bağımsızlığı sağlamalarını beklediklerini” söyledi.

Görgün, Savunma Sanayii Yatırım ve Geliştirme Faaliyetlerini Destekleme Programı kapsamında geçen yıl 25 firmaya 25 milyon dolarlık destek verdiklerini ve bu kapsamda 25 milyon dolarlık yeni bir açılım yapacaklarını belirtti.

Start-up Firmalarına Fuarlara Bedelsiz Katılım Desteği

Savunma Sanayii Başkanı Başkan Görgün, Endüstriyel Yetkinlik Değerlendirme ve Destekleme Programı’ndan sertifika alan firmaların uluslararası fuarlara katılımlarını yüzde 60-80 oranında desteklediklerini, bu uygulamayı IDEF 2025’te de devam ettireceklerini aktardı.

Yeni bir program olan “EYDEP Kuluçka” ile start-up firmaların uluslararası fuarlara bedelsiz katılımlarını destekleyerek ihracatta rol almalarını teşvik ettiklerini belirten Görgün, SSB Finansal Kiralama Destek Programı ile savunma sanayisinde faaliyet gösteren üretici işletmelere makine ve teçhizat için finansman desteği sağladıklarını ifade etti.

“Adımızı Bir Kere Kapıdan Atmak Önemli”

Görgün, Türk şirketlerinin adım attıktan sonra kolay kolay vazgeçmediğini vurgulayarak, “Hedeflerimize ulaşabilmek ve geleceğe en güçlü şekilde hazırlanabilmek için proaktif davranarak doğru zamanda doğru teknolojilere yatırım yapmamız gerekiyor” dedi. Devletten devlete satış ve finans desteği gibi konularda düzenlemelerin etkinleştirilmesi gerektiğine değinen Görgün, işbirliği yapılacak ülkelerin ihtiyaçları doğrultusunda çözümler üreterek dış taleplere cevap verebilecek üretim kapasitesine erişimi hedeflediklerini belirtti.

Related Posts

S&P, Türkiye’nin kredi notunu teyit etti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu “BB-” olarak teyit etti.

Beyaz Saray rüzgârı Bitcoin’i uçurdu

Ticaret anlaşmasına dair olumlu sinyaller, kripto paralara da ivme kazandırdı. ABD-Çin ve Güney Kore temaslarından gelen haberlerle artan risk iştahı, Bitcoin’i yeniden yukarı taşıdı.

Hatay’da ihraç edilecek soğanlardan numune alındı

Hatay Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, kentte üretilip yurt dışına ihraç edilecek soğanlardan numune alım işlemi gerçekleştirdi.

Almanya’da firmaların ihracat beklentisi son 5 yılın en düşük seviyesine indi

Almanya’da şirketlerin ihracat beklentisi ABD Başkanı Donald Trump’ın ithalata getirdiği yüksek gümrük vergilerinin etkisiyle nisanda son 5 yılın en düşük seviyesine indi.

Konut ve ulaşımda fahiş fiyat alarmı: Yetkililerden acil denetim talebi

İstanbul’da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından özellikle konut ve otobüs biletlerinde fahiş fiyat artışı yapan fırsatçılara karşı Tüketiciler Derneği sıkı denetim istedi.

TOBB’dan ekonomi alarmı: Finansman zorluğu, artan maliyetler ve zirai don…

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen 7 bölge toplantısında, 81 il ve 160 ilçeden gelen oda-borsa temsilcileri iş dünyasının sıkıntılarını dile getirdi. Finansmana erişim zorluğu, zirai don ve artan maliyetler öne çıkan sorunlar arasında yer aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir