Ege Üniversitesi’nde ders saatlerine cuma ayarı

Laik eğitime darbe üzerine darbe vuran AKP iktidarı döneminde, dini referanslarla yapılan düzenlemeler normalleştirildi. Özellikle eğitim kurumlarında, bilimsel ve tarafsız olması gereken düzenlemeler, dini hassasiyetlere göre şekillendirilmeye devam ediyor. Son olarak Ege Üniversitesi, 17 Ocak günü fakültelere gönderdiği yazıda, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın talimatını iletti ve cuma namazı saatlerine denk gelen ders, sınav ve uygulama saatlerinin düzenlenmesini talep etti.

Ders programları ve mesai saatlerinin, eğitim faaliyetlerini aksatmayacak şekilde dini gerekçelerle yeniden düzenlenmesini ileten yazıda, “Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından Üniversitemize iletilen ilgide kayıtlı yazı ile yükseköğretim kurumlarında mesai, ders, sınav ve uygulama saatlerinin cuma namazı saati ile çakışması halinde eğitim ve öğretim faaliyetlerinde bir aksaklığa meydan vermeden gerekli tedbirler alınarak isteyen akademik ve idari personel ile öğrencilere gerekli kolaylığın sağlanması; mesai saatleri ve ders çizelgeleri, uygulama ve sınav saatlerinin bu doğrultuda düzenlenmesi gerektiği Yazı İşleri Şube Müdürlüğü’nün ilgi yazısı ile fakültemize bildirilmiş olup ilgi yazı ekte gönderilmiştir.” ifadelerine yer verildi.

“DOĞRU BULMUYORUZ”

Eğitim-Sen İzmir Üniversiteler Şube Başkanı Lülüfer Körükmez, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Eğitime ilişkin her türlü düzenleme pedagojik sebeplerle olabilir, olmalı. Eğer dinsel sebeplerle düzenlemeler yapılıyorsa başka inançları olan kişiler için de geçerli olmalı.” ifadelerini kullandı.

Laik, modern, bilimsel eğitim ilkesini benimsediklerini vurgulayan Körükmez, “Pedagojik sebeplerden gayri sebeplerle ders ve sınav saatlerinin ayarlanması ve benzeri düzenlemeleri doğru bulmuyoruz. Dinsel inançlar için düzenleme yapılacaksa, bütün inançlar göz önüne alınmalı” açıklamasında bulundu.

2018 YILINDA DA GÜNDEME GELDİ

YÖK, benzer bir genelgeyi 2018 yılında da üniversitelere göndermiş ve sınav ve ders saatlerinin cuma namazına denk getirilmemesi istenmişti. Dönemin YÖK Başkanvekili Rahmi Er imzasıyla üniversite rektörlüklerine iletilen resmi yazıda, mesai, ders, sınav ve uygulama saatlerinin cuma namazı saatine göre düzenlenmesi talimatı verilmişti. Söz konusu yazıya, 8 Ocak 2016 tariğhinde dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan genelge de eklenmişti.

Related Posts

Göztepe’de “Samba” rüzgarı esiyor

Yeni sezon hazırlıklarına devam eden Göztepe’de Brezilyalı futbolcuların fazlalığı dikkat çekiyor.

TİKA’dan Bosna Hersek’te Arıcılara Destek

TİKA, Bosna Hersek’te 100 arıcıya 400 kovan ve arıcılık eğitimi sağladı. Kırsal kalkınmaya katkı.

Ayvalıkgücü Belediyespor Yavuz Selim ile Anlaştı

Ayvalıkgücü Belediyespor, Yavuz Selim Taşer ile 2 yıllık sözleşme imzaladı.

YKS birincisinin kardeşi de LGS şampiyonu çıktı! Başarısının sırrını anlattı

YKS’de TYT ve AYT sayısal birincisi Gaziantep Nizip Fen Lisesi öğrencisi Ahmet Eren Özyurtseven oldu. Türkiye birincisi Özyurtseven, “Sabah heyecanla uyandım. Birinci olduğumu gördüm. Bilgisayar mühendisliği düşünüyorum. Her zaman dikkatli çalıştım” dedi. Özyurtseven’in kardeşi Kerim Özyurtseven’in de LGS birincisi olduğu öğrenildi. Kardeşler birinciliklerini birbirlerine sarılarak kutladı.

12 yıl sonra gelen infaz! Sokak ortasında gözünü kırpmadan öldürdü

Düzce’de, 12 yıl cinayet suçundan cezaevinde kaldıktan sonra 2 ay önce tahliye edilen Y.T., kan davalısı Ahmet Karabulut’u sokak ortasında silahla vurarak öldürdü. Cinayet anı güvenlik kameralarına yansıdı.

Anket: CHP, kıl payı birinci parti; başarı sıralamasında hangi siyasetçi öne çıkıyor?

Anket: CHP, kıl payı birinci parti; başarı sıralamasında hangi siyasetçi öne çıkıyor?