“Çocuklarda tekrarlayan orta kulak iltihabı, işitme kaybına yol açabilir”

Çocuklarda Geniz Eti Büyümesi İşitme Kaybına Yol Açabilir

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Birgül Tuhanioğlu, özellikle çocuklarda geniz eti büyümesi ve östaki kanalı tıkanıklığının, tekrarlayan orta kulak iltihabı ve kulakta sıvı birikmesine neden olabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Doç. Dr. Tuhanioğlu, bu durumun zamanında tedavi edilmediği takdirde kalıcı işitme kayıplarına yol açabileceğini belirtti.

Orta Kulak İltihabı ve Belirtileri

Doç. Dr. Birgül Tuhanioğlu, tıpta “otitis media” olarak bilinen orta kulak iltihabının kulak zarının arkasındaki orta kulak boşluğunun iltihabi hastalığı olduğunu ifade etti. Hastalığın yetişkinlerde de görülebileceğini ancak daha sık çocuklarda ortaya çıktığını vurgulayan Tuhanioğlu, orta kulak iltihabıyla ilgili dikkat edilmesi gereken noktalara da değindi.

“En Yaygın Neden Solunum Yolu Enfeksiyonlarıdır”

Orta kulak enfeksiyonunun en yaygın nedeninin virüs veya enfeksiyon kaynaklı solunum yolu enfeksiyonları olduğunu söyleyen Doç. Dr. Tuhanioğlu, özellikle çocuklarda geniz eti büyümesi ve östaki kanalı tıkanıklığının tekrarlayan orta kulak iltihabı ve kulakta sıvı birikmesine neden olabileceğini belirtti. Bu durumun ihmal edilmesi durumunda kalıcı işitme kayıplarına sebep olabileceğini aktardı.

Kış Aylarında Daha Sık Görülür

Doç. Dr. Tuhanioğlu, burun tıkanıklığına neden olan solunum yolu enfeksiyonları ve buna bağlı olarak ortaya çıkan orta kulak iltihaplarının kış aylarında daha sık görüldüğünü belirtti. Ayrıca çocuklarda tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonlarının geniz eti büyümesine yol açabileceğini ve bunun da östaki kanalı tıkanıklığına neden olarak orta kulak havalanmasını bozabileceğini ifade etti.

Kulakta Ağrı, Tıkanıklık His, Ateş ve İşitme Güçlüğü Belirtileri Olabilir

Orta kulak iltihabının belirtilerine dikkat çeken Doç. Dr. Tuhanioğlu, her yaşta görülebilen yaygın belirtilerin bir veya her iki kulakta ağrı, kulakta tıkanıklık hissi, işitme güçlüğü, bazen kulaktan sıvı gelmesi, kulakta çınlama ve ateş olduğunu belirtti.

Antibiyotik Tedavisi ve İyileşme

Doç. Dr. Tuhanioğlu, çoğu zaman orta kulak enfeksiyonunun kendiliğinden iyileşse de antibiyotik tedavisinin gerekebileceğini belirtti. Bu süreçte ağrıyı azaltmaya yönelik ilaçlar ile östaki tıkanıklığını önlemeye yönelik burun spreylerinin hekim tarafından reçete edilebileceğini vurguladı.

İlaç Tedavisi Yetersizse Tüp Takılabilir

Çocuklarda geniz eti büyümesi, alerjik durumlar ya da sık solunum yolu enfeksiyonlarının östaki kanalı tıkanıklığına yol açabileceğini belirten Doç. Dr. Tuhanioğlu, bu durumda tüp takılmasının gerekebileceğini ve aksi halde ciddi işitme kayıplarının görülebileceğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Keneler bu kan grubuna bayılıyor! Uzmanlar uyardı: ‘Görmezden gelmeyin’

Yaz ayları, doğayla iç içe olmanın keyfini çıkarırken bir yandan da bazı tehlikeleri beraberinde getiriyor. Bu tehlikelerin başında, son yıllarda vakaları hızla artan keneler geliyor. Bir ısırığı ölümle sonuçlanabilen bu küçük canlılar, bir kan grubuna daha fazla yakınlaşıyormuş. İşte uzmanların araştırma sonuçlarını derledik.

Sezaryen Doğum Nedir ve Neden Yapılır? 

Sezaryen Doğum Nedir ve Neden Yapılır?  Sezaryen doğum, normal doğumun mümkün olmadığı durumlarda, bebek ve anne sağlığı açısından gerekli bir yöntem olarak tercih edilir.

Demans riski yaşanılan bölgeye göre değişiyor!

ABD’de yapılan bir araştırmada, demans (bunama) riskinin yaşanılan coğrafi bölgeye bağlı olarak değişebileceği tespit edildi.

Kurbanlıklar için kist uyarısı: Çöpe atılmamalı, kedi, köpek gibi hayvanlara yedirilmemeli

Kurbanlıklar için kist uyarısı: Çöpe atılmamalı, kedi, köpek gibi hayvanlara yedirilmemeli

Bu belirtilere dikkat: Mevsim geçişi migreni tetikliyor!

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ayhan Öztürk, ’’Hava basıncındaki değişimin de (barometrik) bazı kişilerde migren ataklarını başlatmaya neden olabilir. Özellikle ilkbahar, sonbahar gibi mevsim geçişlerindeki sıcaklık değişimlerine bağlı olarak yaşanan basınç farklılıkları migreni tetikleyebilir’’ dedi.

Her gün tüketiyorsanız fark etmeden karaciğerinizi bitiriyorsunuz!

Protein tozu kullanımı son yıllarda gençler arasında büyük bir hızla yayılıyor. Ancak uzmanlar, bilinçsiz tüketimin karaciğer yetmezliğinden böbrek hasarına, hatta ölüme kadar varan ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtiyor.