Citi ve JPMorgan’dan yeni tahmin: TCMB temmuzda faiz indirir mi?

TCMB’nin Politika Faiz Kararı Sonrası JPMorgan ve Citi’den Faiz İndirimi Öngörüsü

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizini yüzde 46’da sabit tutmasının ardından JPMorgan ve Citi, temmuz ayında faiz indirimlerinin başlayabileceğini öngördü.

TCMB’nin faiz kararının ardından yabancı dev bankalar, dikkat çeken tahminlerini ardı ardına açıklıyor. Deutche Bank’ın ardından JPMorgan ve Citi de TCMB tahminlerini paylaştı.

JPMorgan: TCMB Her Toplantıda Faizi 250 Baz Puan İndirebilir

JPMorgan Türkiye Ekonomisti Fatih Akçelik’in raporuna göre, TCMB’nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında alınan kararlar beklentilere uygun olarak yorumlandı. TCMB, bir haftalık repo faizini yüzde 46, gecelik borç verme faiz oranını ise yüzde 49 seviyesinde sabit tutarak temkinli bir yaklaşım sergiledi.

Rapora göre, TCMB’nin politika faizini yıl boyunca manşet enflasyonun üzerinde tutarak hanehalkı dolarizasyonunu sınırlamayı amaçladığı tahmin ediliyor. JPMorgan raporunda, TCMB’nin sözlü yönlendirmesinin daha güvercin tonda olduğu ve yılın ikinci yarısında her toplantıda 250 baz puanlık indirim beklendiği belirtilmiştir.

JPMorgan raporunda şu ifadelere yer verildi: “TCMB’nin para politikası duruşunda değişikliğe gitmesi halinde, 24 Temmuz’daki toplantısında faiz indirimlerine devam edeceğini öngörüyoruz. Yılın ikinci yarısında her toplantıda 250 baz puanlık indirimle politika faizini yüzde 36’ya çekeceğimiz beklentimizi koruyoruz.”

Citi’den İndirim Tahmini

Citi ekonomistleri İlker Domaç ve Gültekin Işıklar tarafından yayımlanan değerlendirmede, Haziran ayı Para Politikası Kurulu kararının öngörüldüğü şekilde gerçekleştiği ve sürpriz içermediği belirtilmiştir.

Rapora göre, TCMB’nin Temmuz ayı Para Politikası Kurulu toplantısında şok bir durum olmadığı takdirde, 250 baz puanlık bir faiz indirimi yapabileceği öngörülmektedir.

Citi’nin notunda şu ifadeler yer almaktadır: “Enflasyon görünümüne ilişkin temkinli yaklaşımımızı sürdürüyoruz, çünkü fiyat dinamiklerindeki bozulmanın doğası ve mali politikadaki destekler sınırlıdır. Bu çerçevede, yıllık enflasyonun 2024’teki yüzde 44,4’ten 2025’in sonuna kadar yaklaşık yüzde 30’a düşmesini bekliyoruz ve risk dengesi yukarı yönlüdür.”

Related Posts

2025 MTV son gün ne zaman? Motorlu Taşıtlar Vergisi 2. taksit ödemeleri nasıl yapılır?

MTV ödemeleri devam ediyor. 2025 Motorlu Taşıtlar Vergisi 2. taksit ödemeleri Temmuz ayı içerisinde yapılıyor. Peki, 2025 MTV son gün ne zaman? Motorlu Taşıtlar Vergisi 2. taksit ödemeleri nasıl yapılır?

Borsa coşkulu yükseldi

Piyasalardaki faiz indirimi beklentisi ve CHP’nin Kurultay Davası’nın ertelenmesi borsayı hareketlendirdi. BIST 100’de günlük yükseliş yüzde 5 seviyesini aşarken bankacılık endeksinde yükseliş yüzde 9.5’in üzerine çıktı.

Boğaz’ın incisi yarı fiyata gitti

İstanbul Kuruçeşme’deki Les Ottomans otelin bulunduğu yalının satışı için açık artırma usulüyle dijital ihale yapıldı. İhaleyi, 3.2 milyar lira veren Serdar Bilgili’nin şirketi BLG Varlık Yönetim kazandı. Otelin eski sahibi Ünal Aysal, iptal davası açacağını açıkladı.

Genç girişimcilere 600 bin TL destek!

Hayat şartlarında işssizlik hem maddi hem manevi açıdan gençleri yıpratan süreçleri beraberinde getiriyor. Mevcut ekonomik koşullar sebebiyle birikimi olmayan ama hayali olan gençler yeni bir iş için girişimci olamıyor. Halkbank girişimci gençlere …

VİOP’ta endeks kontratı haftaya yükselişle başladı

VİOP’ta endeks kontratı haftaya yükselişle başladı

İlaç devi halka arza hazırlanıyor

Hong Kong borsasında işlem gören ilaç şirketi China Medical System CMS, Güneydoğu Asya’daki genişleme stratejisinin bir parçası olarak temmuz ayında Singapur Borsası SGX ana pazarında ikincil halka arz yapmayı planlıyor. Şirket, Çin’deki ilaç …