Gazeteci Barış Pehlivan, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a yazdığı mektubu, Twitter hesabından paylaştı, denetimli serbestlikle özgürlüğüne kavuştuğu sırada yeniden cezaevine girmesine neden olan hakaret davasına ilişkin gelişmeleri özetledi. Hakimin aylardır UYAP’ta bulunan belgeleri görmediğini ileri sürdüğünü belirten Pehlivan, “Bir gram suçun dahi olmadığı bir dava yüzünden özgürlüğümden mahrum bırakılan ben, hangi çeteye üye olup ne poarakadar para biriktirmem lazım? “ diye yazdı.
Barış Pehlivan’ın Twitter paylaşımı şöyle:
“Sayın Adalet Bakanı @yilmaztunc,
Bu size ikinci mektubum. Daha önce cezaevinden yazmıştım, şimdi cezaevi çantamı hazırlarken kaleme alıyorum. Birazdan Maltepe Açık Cezaevi’ne doğru yola koyulacağım. Biliyor musunuz, benim küçük kızım İtalya’da yaşıyor ve onun sayesinde Avrupa’da oturma iznim var. Ben şu an Avrupa’daki dilediğim ülkeye gidebilecekken, bu topraklarda gazetecilik yapabilmek için cezaevine girmeyi tercih ediyorum. Enayilik gelebilir size, ama n’apayım tabiatım böyle!
“ÖĞRENDİM Kİ UYAP SİSTEMİNİ KULLANMAYAN SAVCILAR VE HAKİMLER VAR”
Sayın Bakan, UYAP’ı bilirsiniz, sizin sisteminiz… Hakkımda açılan onlarca davayı takip edebilmek için ben de kullanıyorum ve çok faydasını görüyorum. Lakin, dünkü davamda öğrendim ki, bu sistemi kullanmayan savcılar ve hakimler var. Lütfen ‘bağımsız yargı’ diyerek sözümü kesmeyin, siz Hâkimler ve Savcılar Kurulu’nun da başkanısınız. Yani mesele bizzat sizi de ilgilendiriyor. Açıkçası, değişen tweet’leriyle çok daha güzel etkileşim alan muhalefet partisi temsilcilerine de yazabilirdim bu satırları, ama anladığım kadarıyla çok yoğunlar. Sağlık olsun, sosyal medyayı etkin kullanıyorlar, onlar da okumuş olurlar… Neyse, konuyu dağıtmayayım.
“8 AYDIR DAVA DOSYASI OKUNMADIĞI İÇİN HÜKMÜNÜ AÇIKLAMADI”
Şimdi Sayın Bakan… Yargı mensupları, UYAP vs. diyordum… Dün bir duruşmam vardı. Hani, hakkımda hüküm verilmemesine rağmen denetimli serbestlik hakkımı yaktıran ve beni cezaevine attıran ‘hakaret’ davasının duruşması… Hayır, duruşmanın 3 saat geç başlamasını mesele etmeyeceğim. Standardım maalesef artık o kadar yüksek değil. Meselem başka. Zira savunmalar alındı, savcı duruşmada esas hakkında mütalaasını verdi (gerekçe bile sunmadan cezalandırılmamı istedi tabii ki), son sözler söylendi… Ama ne oldu biliyor musunuz? Hâkim Bey, 8 aydır dava dosyasında yani UYAP’ta olan belgeleri (24 Şubat 2023 tarihli ifademle birlikte sunmuştuk) okumadığı için hükmünü açıklamadı! Evet, yanlış okumadınız, dava dosyasını okumadığını iddia ettiği için…
“TECAVÜZCÜLERİN BİLE DENETİMLİ SERBESTLİK HAKKINI YÜKSELTTİĞİNİZ YASA”
Haliyle, bu garip durum benim yeniden cezaevi çantamı hazırlamama neden oldu. Hayır, hâkim beyin ‘ben anlamadım bu davanın hapiste olmakla ne ilgisi var’ sorusundaki ilginçliğe girmeyeceğim. Avukatlarımın aylar önce ‘şu duruşma tarihini erkene alırsanız, Barış Pehlivan’ın yeniden özgürlüğüne kavuşma ihtimali daha çabuk olabilir’ dilekçesini reddetmesini de hatırlatmayacağım. Hayır, geçen yaz Meclis’ten çıkan ve tecavüzcülerin bile denetimli serbestlik hakkını yükselttiğiniz, onları hemencecik özgürlüğüne kavuşturduğunuz yasayı da (Faydalanma hakkım olmasına rağmen benden esirgediğiniz geçici 10. maddenin 2. fıkrasını kastediyorum, oradan hatırlayabilirsiniz) anımsatmayacağım.
“HANGİ ÇETEYE ÜYE OLUP NE KADAR PARA BİRİKTİRMEM LAZIM?”
Önceki mektubumda da sormuştum, tekrarlayacağım: Bir gram suçun dahi olmadığı bir dava yüzünden özgürlüğümden mahrum bırakılan ben, hangi çeteye üye olup ne kadar para biriktirmem lazım? Kusura bakmayın, hâkimin dava dosyasını aylardır okumadığı için ben bugün yeniden cezaevine giriyorsam, bu soruyu sormak zorundayım.
“HÂKİMİN ADİL BİR KARAR VERECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM”
Şimdi 6 gün sonra yeniden duruşmam var. Savcının onca lehimde delile rağmen hapsimi istediği bu davada hâkimin de adil bir karar vereceğini maalesef düşünmüyorum.
Neyse, çok uzattım. Ben gideyim de cezaevindeki ağır suçluları 6 yıllığına denetimli serbestliğe uğurlayayım… Bu da geçer!”