Bakan Kurum: Eğirdir Gölü nefes almaya başladı

Isparta’da Stratejik Adım: Eğirdir Gölü Hassas Alan İlan Edildi

Isparta’nın gözde doğal varlıklarından olan Eğirdir Gölü ve çevresi, Cumhurbaşkanı kararnamesiyle kesin korunacak hassas alan ilan edildi. 5 Ocak 2021 tarihinde alınan kararla birlikte göl, nitelikli doğal koruma alanı ve sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı olarak belirlendi. Göl, geçen yıl yaşadığı kuraklık nedeniyle çekilme, alg patlaması ve sucul bitki istilası gibi sorunlarla karşı karşıya kalmıştı.

Çevre Dostu Eylem Planı Devrede

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un talimatıyla harekete geçen ilgili kurumlar, Eğirdir Gölü için 9 maddelik bir eylem planı oluşturdu. TVK Genel Müdürlüğü liderliğinde yürütülen çalışmalar sonucunda göldeki sucul bitkilerin seyreltilmesi, dibe biriken sediment ve biyokütlenin temizlenmesi için tedbirler belirlendi. Bakan Kurum, bu çalışmalar doğrultusunda hazırlanan eylem planını kamuoyuna duyurdu ve 8 adımın tamamlandığını belirtti.

Bakan Kurum’dan Olumlu Haber

Bakan Murat Kurum, Eğirdir Gölü’nün temizlenme sürecinde kaydedilen ilerlemeleri sosyal medya hesabından paylaştı. Göldeki kirliliğe karşı yürütülen eylem planının olumlu sonuçlar verdiğini vurgulayan Bakan Kurum, göl yüzeyinin temizlendiğini ve şimdi dip çamuru temizliğine başlanacağını açıkladı. Göl, sürdürülebilir su hayatını destekleyen bir ekosisteme kavuşacaktır.

Sualtı Temizliği Oksijen Sağladı

Hassas alan ilan edilen Eğirdir Gölü’nde yapılan ekosistem değerlendirmesi raporlarına göre su yüzeyi ve göl içi temizliği titizlikle gerçekleştirildi. Özellikle hassas bölgelerde çalışmaları yürütmek üzere özel ekipmanlı dalgıçlar görevlendirildi. Gölde toplanan bitki numuneleri analiz edilmek üzere uzman bilim insanlarına gönderildi.

Dip Çamuru Temizliği Hayati Önem Taşıyor

Eğirdir Gölü, endemik türlerin yanı sıra kuşlar ve diğer canlıların yaşam alanı olması nedeniyle son derece önemli bir sulak alandır. Gölün korunması için gereken son adım dip çamuru temizliğidir. Fizibilite raporları doğrultusunda Hoyran Boğazı ve Eğirdir İlçesi kıyıları olmak üzere iki ayrı alanda dip çamuru temizliği yapılacaktır.

Eğirdir Gölü’nün ekosisteminin korunması ve gelecek nesillere aktarılması adına yürütülen çalışmalar uluslararası standartlara uygun şekilde gerçekleştirilmektedir. Eylem planının bir parçası olan dip çamuru temizliği, planın ana hedeflerinin başarıyla gerçekleştirilmesini sağlayacaktır.

Related Posts

Esnaf her an sigara resti çekebilir! Nedeni ise…

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye genelinde bakkal, büfe ve tekel bayilerinin sigara firmalarının haksız uygulamaları nedeniyle büyük bir çıkmazla karşı karşıya bulunduğunu bildirdi. Sigara fiyatlarına …

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (9 Temmuz 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,77 değer kazanarak 10.074,71 puana yükseldi.Dün 9.998,20 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 10,29 puan artışla 10.008,49 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki …

AB ülkelerine dev ihracat! Tam 13 bin 461 ton iç fındık

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün paylaştığı tarımsal faaliyet verileri açıklamasında, fındık üretimi ve ihracatında önemli yere sahip Düzce’nin ocak-haziran aylarındaki dış satımının büyük bölümünü işlenmiş iç fındığın oluşturduğu belirtildi. Önceki …

Türk balı yılın ilk yarısında 41 ülkede sofralarda yer buldu

Türkiye’nin ihraç ürünleri arasında yer alan bal, yılın ilk 6 ayında ABD, Almanya ve Birleşik Krallık başta olmak üzere 41 ülkede ağızları tatlandırdı.

Bir sigara grubuna daha zam geldi

Bir sigara grubuna daha zam geldi

Alaattin Aktaş: Son 30 yılda en çok hangi yatırım aracı getiri sağladı?

Alaattin Aktaş: Son 30 yılda en çok hangi yatırım aracı getiri sağladı?