Avrupa’da Filistin fırtınası: Fransa’nın sürpriz kararı neyi değiştirecek?

Fransa, Eylül Ayında BM’de Filistin Devletini Tanıyacak

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Eylül ayında Birleşmiş Milletler’de (BM) Filistin devletini tanıyacağını duyurdu. Bu kararla Fransa, BM Güvenlik Konseyi ve G7 ülkeleri arasında ilk adımı atan ülke oldu ve küresel çapta büyük bir şaşkınlık yarattı.

Macron, “Ortadoğu’da adil ve kalıcı bir barışa olan tarihi bağlılığıma sadık kalarak, Fransa’nın Filistin Devleti’ni tanımasına karar verdim. Umuyorum ki bu adım, ortak bir ivme yaratarak daha geniş destek bulacaktır” şeklinde konuştu.

Fransa, son aylarda Filistin’in BM’de tam üyeliğe kabul edilmesini desteklediğini belirtmişti. Macron, şubat ayında yaptığı açıklamada, “Filistin devletinin tanınması Fransa için tabu değildir” demişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise Macron’un kararını “teröre ödül” olarak nitelendirdi ve bu adımın “İsrail’i yok etmeyi amaçladığını” savundu.

Neden Şimdi?

Mart ayından bu yana İsrail’in ablukası ve saldırıları sonucu binlerce Gazzeli hayatını kaybederken, 100’den fazla Filistinli ise açlıktan öldü. Bu kriz, çocuklar dahil olmak üzere zayıflamış Filistinlilerin görüntüleriyle dünya medyasında geniş yankı uyandırdı.

Fransa, İngiltere ve Almanya liderleri, Gazze’deki insani krizin acil önlemler gerektirdiği konusunda bir araya gelerek yaşanan trajediye dikkat çektiler.

Gazze Sağlık Bakanlığı verilerine göre, kuşatma altındaki bölgede ölü sayısı hızla artarken, Avrupalı liderler İsrail’e karşı sert bir tavır sergilemeye başladı.

“Yürüyen Cesetler”

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Gazze’deki Katolik kilisesine düzenlenen saldırı sonucu üç kişinin ölümüyle ilgili olarak İsrail’e sert tepki gösterdi. İtalya, henüz Filistin’i resmen tanımayan ülkelerden biri.

Birleşmiş Milletler, İsrail’in Gazze’ye yardım ulaşmasını engellediğini ve açlıkla ilgili ölümlerin arttığını belirtiyor. BM Yardım ve Çalışma Ajansı Başkanı Philippe Lazzarini, “Gazze’deki insanlar ne ölü ne de diri, onlar yürüyen cesetler” dedi.

Tek Ülke Olmayacağız

Fransa’nın Filistin devletini tanıma kararı sonrasında diğer Avrupa ülkeleri de benzer adımlar atmaya yönelebilir. Bir Fransız yetkili, “Eylül ayında Filistin’i tanıyan tek ülke olmayacağımızdan eminim” açıklamasını yaptı.

İngiltere Başbakanı Starmer, Gazze’deki acı ve açlığın tarif edilemez olduğunu belirterek, Filistin halkının devlet kurma hakkının vazgeçilmez olduğunu vurguladı.

Amerika Birleşik Devletleri ise İsrail’in en yakın müttefiki konumunda olmasına rağmen, Filistin devletini tanıma konusunda geri adım atmıyor. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Macron’un kararını kesin bir şekilde reddetti.

Kaç Ülke Tanıyor?

İsrail’in Gazze’de soykırım savaşını başlatmasından bu yana sekiz ülke Filistin devletini resmen tanıdı. Toplamda 147 ülke ise Filistin devletini tanımış durumda. Avrupa Birliği üyesi Ermenistan ve Slovenya ise 2024 yılında Filistin devletini tanımayı resmileştiren son ülkeler oldular.

Avrupa Birliği içinde Filistin devletini tanımaya yönelik derin bölünmeler devam ediyor. Bazı AB ülkeleri, İsveç’in 2014 yılında başlattığı süreci destekleyerek Filistin’i tanıdılar.

Birleşmiş Milletler’de Filistin’in Rolü

Fransa ve İngiltere gibi Avrupa ülkeleri, Filistin Yönetimi ile diplomatik ilişkilerini sürdürüyor ancak Filistin’i devlet olarak tanımayı seçmemişlerdi. Kasım 2012’de Filistin, BM’ye üye olmayan gözlemci devlet statüsüne kabul edilmişti.

Bu statü, Filistin’e bazı haklar tanısa da tam üyelerin sahip olduğu oy kullanma ve karar verme yetkilerini içermiyor.

Related Posts

Herkes bu videoyu paylaştı… İlk kez konuştu

Anıtkabir’de diz çökerek saygı duruşunda bulunan Belçika Savunma Bakanı Theo Francken, “Atatürk’e ve onun reformcu vizyonuna en derin saygımı bu şekilde ifade ettim” dedi.

İsrailli Bakan’dan Gazze’nin işgali için ‘en doğru yol’ çağrısı

İsrail’de aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, X hesabından yaptığı paylaşımda Gazze Şeridi’nin işgaline yönelik Başbakan Binyamin Netanyahu’ya çağrıda bulundu. İsrailli Bakan, Hamas’ın tamamen yok edilmesi”, Filistinlilerin sürgün edilmesi ve bölgede Yahudi yerleşimlerinin kurulmasının “en doğru yol” olduğunu ifade etti.

Minguzzi cinayetine ilişkin tepki çeken görüntüler ortaya çıktı

İstanbul Kadıköy’de öldürülen Mattia Ahmet Minguzzi cinayetine ilişkin dava sürerken, ortaya çıkan yeni görüntüler kamuoyunda büyük tepki topladı.

9 gün arayla öldürülen İlayda ve Helin’in katilleri yakın arkadaşmış

Yenişehir ilçesinde 15 Temmuz’da akşam saatlerinde İlayda Alkaş, bir arkadaşının doğum günü çıkışı ailesiyle evine giderken dini nikahla birlikte yaşayıp ayrıldığı Cemal Alpaslan’ın silahlı saldırısına uğradı. Alkaş, kanlar içerisinde yere yığılırken …

Halil İnalcık anılıyor

Osmanlı ve Balkan tarihi üzerine yaptığı çalışmalar ve hazırladığı eserlerle dünya çapında saygınlık gören ve 25 Temmuz 2016’da hayatını kaybeden “Tarihçilerin Kutbu” Prof. Dr. Halil İnalcık, vefatının dokuzuncu yıl dönümünde anılıyor.

Batı Nil Virüsü’nde hızlı artış: İtalya’da endişelendiren veriler

Sivrisinekler aracılığıyla bulaşan Batı Nil Virüsü, İtalya’da hızlıca yayılıyor. Vakaların bir haftada iki katına çıktığı bildirildi.