AB ile Pasifik İttifakı’nda yapısal işbirliği görüşmeleri başlıyor

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, CPTPP ile İşbirliği Görüşmelerine Başlıyor

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa’nın küresel ticarette daha etkin rol alabilmesi için Asya-Pasifik merkezli CPTPP ile yapısal işbirliği görüşmelerine başlayacaklarını duyurdu. Von der Leyen, “Bu türden bir işbirliği, WTO’nun yeniden şekillenmesinin ilk adımı olabilir” ifadeleriyle dikkat çekti ve Brüksel’in kuralların etkili biçimde uygulandığı platformlar aradığını vurguladı.

CPTPP, 12 ülkeden oluşuyor. Aralarında Kanada, Japonya, Avustralya, Şili ve Meksika gibi ülkeler bulunuyor. Dünya Bankası verilerine göre, bu ülkelerin toplam GSYİH’si, AB ekonomisinin büyüklüğüne yakın. Birlikte, dünya ekonomisinin yaklaşık üçte birini temsil ediyorlar. 2024 sonunda İngiltere’nin de bu ortaklığa dahil olması bekleniyor.

YENİ DÜZENLEME ALANLARI NELER?

Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü’nden Holger Görg, “Bu ülkelerle sağlanacak yeni anlaşmalar sadece ticaret değil; sürdürülebilir tedarik zinciri, dijitalleşme ve temiz enerji alanında da öncü olabilir” dedi. Köln Ekonomi Enstitüsü’nden Jürgen Matthes ise “WTO’daki fikir birliği zorunluluğu karar almayı imkânsız kılıyor. CPTPP gibi daha küçük ve uyumlu gruplar çözümde daha başarılı olabilir” görüşünü dile getirdi.

ABD VE ÇİN GERİLİMİ DENGELERİ DEĞİŞTİRİYOR

WTO’nun zayıflamasında en önemli etkenlerden biri de Çin’in devlet destekli sanayileşme modeli. Almanya Dış İlişkiler Derneği’nden Claudia Schmucker’a göre, Çin’in teşvik politikaları çoğu zaman WTO kurallarının dışına çıkıyor. ABD’nin bu duruma itirazı, çözüm yollarını da tıkadı. Schmucker, “Trump öncesi başlayan atama blokajı Obama döneminde de vardı. Ama Trump açıkça ‘Artık çözüm istemiyoruz’ dedi” şeklinde konuştu.

CPTPP İLE WTO’YU TAMAMLAMA HEDEFİ

Uzmanlar, AB’nin yeni pazarlara açılırken WTO’yu göz ardı etmemesi gerektiği konusunda hemfikir. “Bu yeni işbirliği WTO’nun yerine geçmemeli, onu tamamlamalı” diyen Görg, çok taraflı sistemin yaşaması için CPTPP’nin bir fırsat sunduğunu belirtiyor.

Related Posts

Özgür Özel, Adıyaman’da ‘Millet İradesine Sahip Çıkıyor’ mitinginde konuşuyor

Özgür Özel, Adıyaman’da ‘Millet İradesine Sahip Çıkıyor’ mitinginde konuşuyor

Azerbaycan bayraklı isyan ile gündem olmuşlardı: Yeni Kaledonya’da tarihi uzlaşma

Bir yılı aşkın süredir süren gerginlik, Fransa’nın denizaşırı toprağı Yeni Kaledonya’da nihayet çözüme kavuşuyor. 12 Temmuz’da Bougival’de bir araya gelen bağımsızlık yanlıları ile karşıtları, Manuel Valls’ın da katıldığı toplantıda tarihi bir …

Senegal’de Başbakan ve Cumhurbaşkanı arasında siyasi kriz

Senegal’de Başbakan Ousmane Sonko, Cumhurbaşkanı Bassirou Diomaye Faye’ı ülkede otorite boşluğu oluşturmakla uçladı. Başbakan Sonko, partisi PASTEF’in bir toplantısında, ABD Başkanı Donald Trump’ın 5 Afrika ülkesiyle düzenlediği mini zirve dolayısıyla ülke dışında bulunan Faye’a sert eleştirilerde bulundu.

12 şehirde musluk suyu içmek yasaklandı

Fransa’da musluk suların yasal sınırın üstünde kirlenmesi nedeniyle 12 şehirde içmek valilik kararıyla yasaklandı.

Bakan Fidan: Bölgesel sorunları sahiplenmeli işbirliğini derinleştirmeliyiz

Malezya’da, Türkiye-ASEAN Sektörel Diyalog Ortaklığı Üçlü Toplantısına katılan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, burada yaptığı konuşmada önemli açıklamalarda bulundu.

Erdoğan’dan Yiğit Bulut için taziye mesajı: ‘Derin bir teessürle öğrendim…’

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut, 53 yaşında hayatını kaybetti. Bir süredir kanser tedavisi gören Bulut’un durumu son günlerde ağırlaşmıştı. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan da Bulut için bir taziye mesajı geldi.