Avrupa’ya yeni tehdit haritası: Sınırlarda “İHA duvarı” önlemi

Uzmanlar, NATO’nun Doğu Sınırındaki Drone Tehdidine Karşı Hazırlıklı Olup Olmadığını Değerlendiriyor

NATO’nun doğu sınırındaki ülkelerin drone saldırılarına karşı savunma yapmaya hazır olup olmadığı hala “yanıtlanmamış bir soru” olarak kalıyor. Avrupa Komisyonu’nun savunma ve uzaydan sorumlu baş yetkilisi, kıtanın bu yeni tehdide nasıl yanıt vereceği konusunda uyarılarda bulundu.

“İHA Duvarı” Fikri Gündemde

Litvanya’nın eski Başbakanı Andrius Kubilius, ülkesinin Rusya ile karşı karşıya geldiği sınır hattında, komşularıyla birlikte bir “İHA duvarı” inşa etmesi gerektiğini söyledi. Litvanya devlet televizyonu LRT’ye konuşan Kubilius, “Bugün sadece İHA üretmek ya da stoklamak yeterli değil. İhtiyacımıza göre doğru miktarda İHA’yı hızla üretebilecek eğitimli ekiplere ihtiyacımız var. Bu, bir İHA duvarının kurulabilmesi için şart.” dedi.

Ukrayna’daki Savaş İHA’ların Rolünü Değiştirdi

Ukrayna’daki savaş, insansız hava araçlarının savaş alanındaki rolünü kökten değiştirdi. Artık modern ordular için bu araçları ustalıkla kullanmak mutlak bir gereklilik haline geldi. Drone tehditleri sadece havadan değil, karadan ya da su yoluyla da gelebiliyor. Bu da Avrupa ülkelerinin güvenlik planlarını yeniden gözden geçirmesini zorunlu kılıyor.

Daha Önce de Gündeme Gelmişti

Bu gelişmelerin ışığında, Litvanya İçişleri Bakanı Agne Bilotaite, Letonya ve Estonya ile birlikte Belarus sınırında bir “İHA duvarı” kurma planlarını kamuoyuna açıklamıştı. Bakan, bu sistemin düşmanca ülkelerin olası provokasyonlarını engellemeyi hedeflediğini belirtti. Kubilius ise bu tür projelerin sadece donanım değil, insan kaynağı açısından da desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Ona göre, NATO’nun doğu sınırındaki ülkeler, yalnızca askeri teknolojilerle değil, aynı zamanda üretim altyapısı ve eğitimli personel kapasitesiyle de desteklenmeli.

Related Posts

Alkollü Sürücüye 5 Yıl Ehliyet Ceazası

Aksaray’da kaçan alkollü sürücü, polis tarafından durdurularak 5 yıl ehliyetine el konuldu.

Yarış Spikeri Esen Gök Evinde Ölü Bulundu

Esen Gök, Bakırköy’deki evinde cansız bedeniyle bulundu; polis soruşturma başlattı.

Sultangazi’de Orman Yangını Kısa Sürede Söndürüldü

Mimar Sinan Kent Ormanı’nda çıkan yangın, itfaiye ve orman ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Tütün ürünlerine yönelik reklam, tanıtım, sponsorluk yasaklarını devreye aldık”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gençlerle buluştuğu programda, “Güçlü devletler hiç şüphesiz güçlü milletlerden oluşur.

Dervişoğlu: Türkiye’nin Birliğine İhtiyacı Var

İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu, birliğin önemine vurgu yaparak Cumhuriyet’e sahip çıkacaklarını belirtti.

Zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını öngören kanun teklifi Meclis’te kabul edildi

Zeytinliklerin madencilik faaliyetlerine açılmasını öngören kanun teklifi Meclis’te kabul edildi