Türk balı yılın ilk yarısında 41 ülkede sofralarda yer buldu

Türkiye, 6 Aylık Bal İhracatında Başarılı Bir Dönem Geçirdi

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerine göre, Türkiye’nin uygun iklim koşullarına sahip olması sayesinde arıcılık sektörü hızla gelişiyor. Son 6 aylık dönemde yapılan bal ihracatı 4 bin 577 ton olarak gerçekleşti ve bu sayede 16 milyon 624 bin 168 dolar gelir elde edildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Almanya ve Birleşik Krallık gibi önemli ülkelerin yanı sıra, toplamda 41 ülkeye bal ihracatı gerçekleştirildi. ABD’ye 6 milyon 440 bin 941 dolar, Almanya’ya 2 milyon 810 bin 25 dolar ve Birleşik Krallık’a 1 milyon 355 bin 451 dolar değerinde bal ihraç edildi.

Geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla, Cibuti, Polonya, Yemen, Kongo ve İzlanda gibi ülkelere de bal satışı yapıldı.

“Türk Balı Dünya Çapında Tanınıyor”

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, arıcılık sektöründeki gelişmeleri değerlendirirken, Türkiye’nin arıcılıkta hem üretim kapasitesi hem de ürün kalitesi olarak dünya genelinde ön sıralarda olduğunu vurguladı.

Kalyoncu, Türk balının dünya genelinde daha fazla talep görmesinden dolayı önümüzdeki dönemde bal ihracatında artış hedeflediklerini belirtti. Ülke çeşitliliğindeki artışın Türk balının popülerliğini artırdığına dikkat çeken Kalyoncu, “Türk balı, dünya çapında tanınıyor ve tercih ediliyor. Bu bizim için büyük bir başarı.” şeklinde konuştu.

Gelecek dönemde kaliteli ve coğrafi işaretli ürünlerle farklı pazarlarda daha etkili bir konuma gelmeyi hedeflediklerini söyleyen Kalyoncu, üretici birlikleriyle iş birliği yapılarak kalitenin artırılması ve sürdürülebilir ihracat stratejileri geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Kalyoncu, “Yılın ikinci yarısında hem miktar hem de gelir bazında ihracatımızın artmasını bekliyoruz. Amacımız, Türk balını dünya sofralarında daha fazla görmek.” açıklamasında bulundu.

Related Posts

Esnaf her an sigara resti çekebilir! Nedeni ise…

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye genelinde bakkal, büfe ve tekel bayilerinin sigara firmalarının haksız uygulamaları nedeniyle büyük bir çıkmazla karşı karşıya bulunduğunu bildirdi. Sigara fiyatlarına …

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (9 Temmuz 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,77 değer kazanarak 10.074,71 puana yükseldi.Dün 9.998,20 puandan kapanan BIST 100 endeksi, güne 10,29 puan artışla 10.008,49 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki …

AB ülkelerine dev ihracat! Tam 13 bin 461 ton iç fındık

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün paylaştığı tarımsal faaliyet verileri açıklamasında, fındık üretimi ve ihracatında önemli yere sahip Düzce’nin ocak-haziran aylarındaki dış satımının büyük bölümünü işlenmiş iç fındığın oluşturduğu belirtildi. Önceki …

Bir sigara grubuna daha zam geldi

Bir sigara grubuna daha zam geldi

Alaattin Aktaş: Son 30 yılda en çok hangi yatırım aracı getiri sağladı?

Alaattin Aktaş: Son 30 yılda en çok hangi yatırım aracı getiri sağladı?

Küresel piyasalar FOMC toplantı tutanaklarına odaklandı

Küresel piyasalarda, ABD Başkanı Donald Trump’ın tarifeler üzerinden ticaret gerilimini yeniden tırmandırmasıyla karışık bir seyir öne çıkarken, bugün ABD Merkez Bankası (Fed) Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) yayımlayacağı toplantı tutanakları yatırımcıların odağına yerleşti.