4 saatlik uyku ile dinç kalanların sırrı: Yeni bir genetik mutasyon keşfedildi

California Üniversitesi Araştırmaları: Yeni Genetik Mutasyon ve Uyku

California Üniversitesi’nde San Francisco’daki araştırmacılar, nadir bir genetik mutasyonun uyku üzerindeki etkilerini inceleyerek ilginç bir keşifte bulundular. Bu mutasyonu ilk kez bir insanda tespit ettikten sonra, genetik olarak değiştirilmiş fareler üzerinde yapılan testlerde mutasyonun uyku sürelerini nasıl etkilediğini gözlemlediler. PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences) dergisinde yayımlanan araştırma sonuçlarına göre, mutasyona sahip fareler normal farelere göre ortalama 31 dakika daha az uyudu. Uyku yoksunluğu yaşadıklarında ise bu süre 54 dakikaya kadar çıktı.

Genetik olarak insanlara daha fazla benzerlik gösteren farelerin, günde yaklaşık 12 saat uyuduğunu düşünürsek, mutasyonun insanlar üzerindeki potansiyel etkisinin oldukça büyük olabileceği öngörülüyor. Araştırmanın ortak yazarlarından biri olan nörolog ve genetikçi Ying-Hui Fu, “Bu insanlar, uyku sırasında vücutlarının detoks yapma ve hasarları onarma süreçlerini daha hızlı ve verimli bir şekilde gerçekleştiriyorlar” diyor.

Normalde uyku eksikliği yorgunluk, unutkanlık ve kalp hastalıkları riskinde artış gibi olumsuz etkilere neden olabilirken, bu nadir mutasyona sahip bireylerde benzer etkilerin gözlenmediği belirtiliyor. Hatta bu kişiler uzun süre uyuduklarında kendilerini kötü hissettiklerini ifade ediyorlar.

Daha önce yapılan araştırmalarda kısa uyku ile ilişkilendirilen dört farklı gen ve bu genlerde beş mutasyon tespit edilmişti. Yeni keşfedilen SIK3-N783Y mutasyonu, “uyku hali” ile bağlantısı bilinen SIK3 genindeki altıncı mutasyon olarak kayda geçti.

Araştırmacılar, bu tür genetik farklılıkları anlayarak, gelecekte uyku bozukluklarına karşı daha etkili tedaviler geliştirmeyi hedefliyorlar. Doğal olarak kısa uyuyan bireylerin uyku verimliliğinden ilham alarak, genel olarak toplumun uyku sağlığını iyileştirmeyi amaçlıyorlar.

Related Posts

Apple’ın özel planları var: Siri’den uygun fiyatlı MacBook’a kadar bu haftaki gelişmeler

Apple’ın cihazları ve yazılımları tarafında geliştirmeler yaptığı biliniyor. Yeni ortaya çıkan bilgiler, Siri’nin yapay zeka özelliklerinden akıllı yüzüğüne kadar farklı ayrıntıları içeriyor.

Vampir enerji tehlikesi: Elektrik faturanıza sessizce 100 TL’lik gizli yük biniyor

Kapatmadığınız ama fişte kalan elektronik cihazlar farkında olmadan cebinizi yakıyor! “Vampir enerji” adı verilen bu gizli tüketim, her ay elektrik faturanıza fazladan 50 TL ekleyebilir.

Bir bakteri kadar hafif, atom kadar küçük… Bilim insanları uyardı: Herkesin evinde olabilir

Evrenin en gizemli yapılarından olan kara delikler, sadece uzak galaksilerde değil, doğrudan evimizin içinden bile geçiyor olabilir. Bilim insanlarına göre, “ilksel kara delikler” olarak adlandırılan mikroskobik kara delikler, karanlık maddenin gizemini çözmede kritik bir rol oynayabilir.

Elon Musk tarih verdi: Bir dönüm noktası olacak!

Elon Musk, fosil yakıt devrinin kapanmak üzere olduğunu söyledi ve tarih verdi. Güneş enerjisinin öncülüğünde gerçekleşecek bu büyük dönüşüm, küresel enerji sistemini kökten değiştirebilir.

Katlanabilir iPhone üretimi sonbaharda başlayabilir

Katlanabilir telefon furyasına hala girmemiş olan Apple’ın üretime önümüzdeki aylarda başlayacağı ve yeni modelin 2026’da çıkacağı iddia ediliyor.

Apple, o uygulama yüzünden mahkemelik oldu!

Apple kullanıcıları telefon veya tabletlerine uygulama indirebilmek için app Store‘dan yararlanıyor. App Store’da yer alan bir sahte kripto uygulaması kullanıcılar da tedirginlik yarattı ABD’de açılan toplu davada Apple’ın kullanıcı güvenliğine zarar …