Milyonlarca kişinin hayatı hiçe sayılıyor! Talan edilen deprem vergileri ile neler yapılabilirdi?

İstanbul’da Meydana Gelen 6,2 Büyüklüğündeki Deprem Hakkında Detaylar

İstanbul’da dün yaşanan deprem, AFAD’ın verilerine göre 6,2 büyüklüğündeydi ve İstanbul, Tekirdağ, Yalova, Bursa ve Balıkesir gibi çevre illerde yoğun bir şekilde hissedildi.

AFAD Deprem Dairesi’ne göre, deprem öncesinde saat 12.13’te Marmara Denizi’nde İstanbul’un Silivri ilçesi açıklarında 3,9 büyüklüğünde bir sarsıntı kaydedildi. Ardından saat 12:49’da meydana gelen ana deprem ise 13 saniye sürdü ve Marmara Bölgesi’nin her yerinde hissedildi.

İstanbul Artçı Sarsıntılarla Sallandı

Ana depremin ardından birçok artçı sarsıntı yaşandı. Saat 12.51’de 5,9 ve 4,4 büyüklüğünde, saat 13:01’de 4,8 büyüklüğünde, saat 13.02’de 4,5 ve 4,9 büyüklüğünde artçı depremler kaydedildi. Ayrıca saat 15.12’de Büyükçekmece açıklarında 4,9 büyüklüğünde bir sarsıntı daha yaşandı.

Deprem sarsıntıları gece boyunca devam ederken, AFAD Deprem Dairesi bugün sabah saat 07:19’da Büyükçekmece ilçesinde 4,1 büyüklüğünde bir deprem daha gerçekleşti.

Deprem Vergisi ve Kentsel Dönüşüm Çalışmaları

Depremin ardından gündeme gelen tartışmalardan biri de 1999 Gölcük depreminden sonra getirilen ve kalıcı hale gelen Özel İletişim Vergisi (ÖİV) yani halk arasındaki adıyla ‘deprem vergisi‘ konusuydu. Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, 1999 yılından itibaren toplanan ÖİV miktarı 2024 yılı sonunda 142 milyar 424 milyon TL (yaklaşık 42 milyar dolar) oldu.

Kentsel dönüşüm çalışmalarının maliyeti ise birçok faktöre bağlı olarak değişiyor. Bir inşaat projesinin bedeli bina konumuna, zemin etüdüne, yıkım maliyetine ve dönüşüm süresine göre değişkenlik gösteriyor. 100 m² standart bir dairenin yapım maliyeti yaklaşık olarak 1 milyon 500 bin TL ile 2 milyon 500 bin TL arasında değişmektedir.

Depreme Karşı Yapı Güçlendirme Maliyeti

Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) verilerine göre, bir daire veya binanın güçlendirme maliyeti 5 bin TL’den 250 bin TL’ye kadar değişiklik gösterebiliyor. Toplanan vergilerle her bina için en fazla 250 bin TL harcanarak 6 milyon 437 bin 768 bina depreme karşı güçlendirilebilir. Ayrıca, ortalama 100 bin TL harcanarak bu sayı 16 milyon 94 bin 420’ye kadar çıkabilir.

İstanbul’daki konut sayısı yaklaşık olarak 6 milyon civarındadır. Geçmişte yaşanan depremler, kentsel dönüşüm ve güçlendirme çalışmalarının önemini bir kez daha hatırlatmaktadır.

Related Posts

Fırsatlar ve tehditler konuşulacak

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan, “Fırsatların ve tehditlerin bütün boyutlarıyla ele alındığı Avrasya Ekonomi Zirvesi iş insanları arasında yeni işbirliklerinin gelişmesine katkı sunacak” dedi.

S&P, Türkiye’nin kredi notunu teyit etti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu “BB-” olarak teyit etti.

Beyaz Saray rüzgârı Bitcoin’i uçurdu

Ticaret anlaşmasına dair olumlu sinyaller, kripto paralara da ivme kazandırdı. ABD-Çin ve Güney Kore temaslarından gelen haberlerle artan risk iştahı, Bitcoin’i yeniden yukarı taşıdı.

Hatay’da ihraç edilecek soğanlardan numune alındı

Hatay Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, kentte üretilip yurt dışına ihraç edilecek soğanlardan numune alım işlemi gerçekleştirdi.

Almanya’da firmaların ihracat beklentisi son 5 yılın en düşük seviyesine indi

Almanya’da şirketlerin ihracat beklentisi ABD Başkanı Donald Trump’ın ithalata getirdiği yüksek gümrük vergilerinin etkisiyle nisanda son 5 yılın en düşük seviyesine indi.

Konut ve ulaşımda fahiş fiyat alarmı: Yetkililerden acil denetim talebi

İstanbul’da meydana gelen 6,2 büyüklüğündeki depremin ardından özellikle konut ve otobüs biletlerinde fahiş fiyat artışı yapan fırsatçılara karşı Tüketiciler Derneği sıkı denetim istedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir